Европейското първенство по футбол Евро 2024 в Германия се превърна в сцена на напрежение и конфликти, произтичащи от исторически балкански разногласия, предава "Ройтерс".

Ситуацията ескалира, след като футболист от албанския отбор поведе феновете в обидни скандирания срещу Северна Македония, а съпернически поддръжници заедно скандираха "Убийте сърбите". Журналист от Косово получи смъртни заплахи заради жест с орел - символ на албанското знаме.

За да ограничи разпространението на неприятни инциденти, Европейската футболна асоциация (УЕФА) наложи редица наказания и апелира за мир и уважение между различните нации. Футболните федерации на няколко балкански държави също отправиха призиви за спокойствие и декорум.

Напрежението се поддържа от неразрешените въпроси след разпадането на Югославия и войните през 90-те години. Най-силни емоции предизвиква Косово, което Сърбия все още не признава за независима държава. На мача на Сърбия срещу Англия, косовски журналист направи жест, имитиращ албанския двугллав орел, което доведе до отнемането на неговата акредитация от УЕФА.

Албанският нападател Мирлинд Даку се извини за скандиранията срещу Северна Македония, но въпреки това получи наказание за два мача. Феновете на Хърватия и Албания също се обединиха в скандирания срещу сърбите по време на мача в Хамбург.

Сърбия също е подложена на критики заради скандирания като "Косово е сърцето на Сърбия" и издигането на национални знамена с границите на Косово в състава на Сърбия.

УЕФА и германската полиция се стараят да предотвратят евентуални физически сблъсъци между феновете, като засега усилията им са успешни.

Организаторите на Евро 2024 се надяват, че турнирът ще продължи без сериозни инциденти, въпреки че напрежението остава високо.

Арестуваха 8 футболни запалянковци, спретнали си бой в Гелзенкирхен

Арестуваха 8 футболни запалянковци, спретнали си бой в Гелзенкирхен

Фенове на Англия и Сърбия влезли във физически сблъсък вместен ресторант