Собственикът на ЧВК "Вагнер" и известен като готвачът на Путин - Евгени Пригожин отхвърли твърденията на Кремъл, че Русия се бие с НАТО в Украйна, и постави въпроса дали в Украйна действително има нацисти, както постоянно твърди Москва.

Това се посочва в дневния анализ за ситуацията на бойното поле в Украйна на Института за изследване на войната.

Пригожин заяви, че Русия се сражава "изключително с украинци", които са оборудвани с техника, предоставена от НАТО, и с някои "русофобски" наемници, които доброволно подкрепят Украйна - но не и със самия НАТО.

Пригожин също така отбеляза, че руските официални лица най-вероятно са знаели, че НАТО ще предложи на Украйна военна помощ, защото "нелепо е да се мисли, че когато [Русия] е решила да проведе тази специална военна операция, не е отчела помощта на НАТО за Украйна". Пригожин отбеляза, че не е сигурен за целите на "денацификацията" в Украйна, защото не знае дали в Украйна има "нацисти".

Освен това Пригожин отбеляза, че Русия ще "демилитаризира" Украйна едва когато цялата украинска армия бъде унищожена, като заяви, че тези усилия продължават, но не е ясно дали ще бъдат успешни. Пригожин заяви, че Русия може да избегне изтощителна продължителна война, като реши още сега кои граници иска да превземе.

Пригожин също така призова руските военни и медии да спрат да подценяват украинските сили и да се занимават с вътрешни конфликти. Пригожин ефективно отхвърли предвоенните и следвоенните твърдения на Кремъл, че Русия трябва да се защитава от заплахата на НАТО в Украйна, и подкопа необходимостта и вероятността от заявените от руския президент Владимир Путин максималистични цели за тази инвазия.

Блумбърг: Пригожин се готви да прехвърли частната си армия в Африка

Блумбърг: Пригожин се готви да прехвърли частната си армия в Африка

Задълбочава се разрива с руското Министерство на отбраната

Финансистът от групата "Вагнер" Евгений Пригожин смекчи реториката си спрямо руското Министерство на отбраната (МО) вероятно от страх да не загуби напълно наемническата си сила в Бахмут. По време на 23-минутно интервю на 23 март Пригожин подчерта опасенията си от евентуална украинска контраофанзива в Източна Украйна.

Пригожин твърди, че Украйна разполага с 200 000 резерви, които се концентрират за атака по цялата източна фронтова линия, в Белгородска област и в Бахмут. Пригожин също така твърди, че в момента украинците разполагат с 80 000 войници в Бахмут, Славянск и Костянтинивка, които да контраатакуват Бахмут - твърдение, за което бившият руски офицер Игор Гиркин отбеляза, че е съмнително.

Преувеличените изявления на Пригожин за непосредствената заплаха за руските сили вероятно са опит да си осигури повече доставки и подкрепления от руското МО, за да спаси силите си в Бахмут. Пригожин прави няколко положителни изявления за руското МО, като дори признава, че руските сили на МО се сражават заедно с чеченските части в Билохоровка, Луганска област.

Агенция "Блумбърг" съобщи, че Пригожин се готви да намали операциите на "Вагнер" в Украйна, след като руското военно ръководство е успяло да прекъсне ключови доставки на персонал и боеприпаси, като се позова на неуточнени лица, запознати с въпроса. Източниците на "Блумбърг" твърдят, че "Вагнер" планира да премести фокуса си обратно към Африка, но към момента няма индикации да планира да пренасочи "Вагнер Груп" към Африка.

"Блумбърг" съобщи, позовавайки се на източници, близки до Кремъл и разузнавателните служби, че висши руски военни командири са работили за подкопаване на позициите на Пригожин пред руския президент Владимир Путин, като са твърдели, че Пригожин е постигнал ограничен и бавен успех, въпреки че е изпратил вълни от руски осъдени на смърт около Соледар и Бахмут. ISW оцени на 12 март, че Путин в крайна сметка се е отвърнал от Пригожин след неспособността на Вагнер да превземе Бахмут.

Служител на украинското разузнаване подкрепи предишните оценки на ISW, че руските сили не са в състояние да провеждат широкомащабни, едновременни настъпателни кампании по няколко направления.

Пригожин предупреди за мащабна украинска контраофанзива, включително срещу Белгород

Пригожин предупреди за мащабна украинска контраофанзива, включително срещу Белгород

Киев ще се опита да раздели наемниците и руската армия

Говорителят на Главното управление на военното разузнаване (ГУР) на Украйна Вадим Скибицки заяви на 23 март, че през последната година от войната руските сили са показали, че не са в състояние да поддържат широкомащабни настъпателни операции на стратегическо ниво по няколко оси на настъпление.

Възможно е руските сили да променят тактиката си за нанасяне на ракетни удари, за да се съсредоточат върху украински военни обекти, тъй като общият брой на руските ракетни удари намалява, което показва, че руските запаси от високоточни ракети са изчерпани.

Говорителят на украинското Главно управление на военното разузнаване (ГУР) Вадим Скибицки заяви, че руските сили може би преориентират ударите си така, че да се съсредоточат върху украински военни обекти и концентрация на сили, като същевременно продължават да нанасят удари по украинската енергийна инфраструктура, за разлика от приоритетните удари по енергийната инфраструктура, както руските сили направиха през есента на 2022 г.

Скибицки заяви, че по оценка на ГУР в момента са останали само 15% от запасите от високоточни оръжия на Русия отпреди 24 февруари 2022 г.

Скибицки заяви, че руските крилати ракети от по-висок клас "Калибр", Kh-101 и Kh-555 съставляват по-малко от 10 % от общите оставащи запаси на Русия. Скибицки заяви, че руските сили не могат да провеждат ракетни нападения повече от два пъти месечно поради нарастващата необходимост от запазване на ракетите, за разлика от това как руските сили са провеждали големи въздушни нападения с по-висока честота - около веднъж седмично през октомври 2022 г.

Скибицки заяви, че руската отбранителна индустриална база може да произвежда само 20 до 30 крилати ракети "Калибр" и Х-101 на месец, а производството на балистични ракети "Искандер" в Русия е още по-ниско.

Пригожин иска да превърне "Вагнер" в армия с идеология, бореща се за справедливост

Пригожин иска да превърне "Вагнер" в армия с идеология, бореща се за справедливост

Бойците на "Вагнер" имат важна роля в руската офанзива в Украйна

ISW и преди е оценявала, че руските сили изчерпват ракетния си арсенал, което може да ограничи честотата и интензивността на руските ракетни удари.

В обръщение към Държавната дума на 23 март руският министър-председател Михаил Мишустин очерта различни мерки в подкрепа на руските военнослужещи, руската отбранително-промишлена база (ВПК) и независимостта на Русия от Запада.

Мишустин заяви, че Русия има за цел до 2026 г. да произведе над 100 самолета, вероятно включително военни, с неуточнени модификации.

Мишустин също така твърди, че Русия е постигнала значителен напредък в мобилизирането на ВПК за увеличаване на производството и прилагането на мерки за социална подкрепа на руския военен персонал, особено на мобилизирания персонал, и техните семейства.

ISW: Бахмут е кулминацията на конфликта между Пригожин и Кремъл

ISW: Бахмут е кулминацията на конфликта между Пригожин и Кремъл

Путин все повече предпочита лоялността пред компетентността

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) съобщи, че "Росатом" може би работи по възстановяването на три електропровода в Запорожската атомна електроцентрала (ЗАЕЦ), което би увеличило руския контрол върху ЗАЕЦ.

На 22 март генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси коментира руските съобщения, че руската държавна корпорация за ядрена енергия "Росатом" работи по възстановяването на три електропровода в разпределителната уредба на ТЕЦ, за да ги включи в системата на електропреносната мрежа на окупираната от Русия територия, но че МААЕ не е успяла да провери тази информация.

Основни изводи

 • Финансистът от групата "Вагнер" Евгений Пригожин е смекчил реториката си спрямо руското Министерство на отбраната (МО) вероятно от страх да не загуби напълно наемническата си сила в Бахмут.
 • Пригожин отрече твърденията на Кремъл, че Русия се бори с НАТО в Украйна, и постави под въпрос дали в Украйна действително има нацисти, както постоянно твърди Кремъл.
 • Блумбърг съобщи, че Пригожин се готви да намали операциите на Вагнер в Украйна, след като руското военно ръководство е успяло да прекъсне ключови доставки на персонал и боеприпаси.
 • Украински официални лица подкрепиха предишните оценки на ISW, че руските сили не са в състояние да провеждат мащабни, едновременни настъпателни кампании по няколко направления.
 • Възможно е руските сили да променят тактиката на ракетните си удари, за да се съсредоточат върху украински военни обекти, тъй като общите руски ракетни удари намаляват, което показва изчерпване на руските запаси от високоточни ракети.
 • В обръщение към Държавната дума министър-председателят на Русия Михаил Мишустин очерта различни мерки в подкрепа на руския военен персонал, руската отбранително-промишлена база (ОПБ) и независимостта на Русия от Запада.
 • Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) съобщи, че "Росатом" може би работи по възстановяването на три електропровода в Запорожската атомна електроцентрала (ЗАЕЦ), което би увеличило руския контрол върху ЗАЕЦ.
 • Руските сили проведоха ограничени сухопътни атаки североизточно от Купянск и по линията Сватово-Кремина.
 • Руските сили продължават да атакуват град Бахмут и районите в близост до него и около Авдийвка.
 • Украинските сили продължават да извършват набези над река Днепър в Херсонска област.
 • Кремъл продължава да полага усилия за принуждаване на руски резервисти, срочнослужещи и друг персонал към договорна служба.
 • Руският министър-председател Михаил Мишустин обявява, че Русия продължава да полага усилия за интегриране на новоокупираната Украйна в руските институции и инфраструктура.
 • Наскоро руските сили в Беларус се прехвърлиха обратно в Русия преди пролетното призоваване на руските военнослужещи на 1 април.