Лондонските летища Хийтроу и Станстед, летищата в Саутхемптън, Глазгоу, Единбург и Абърдийн може да прекратят работата във връзка с подготвяната стачка на персонала, съобщава БиБиСи.

Синдикатите обявиха, че членовете на шест летища, собственост на  компанията BAA, са се обявили за провеждане на протестни действия.

Профсъюзът Unite обяви, че за провеждането на стачка са гласували 74% от участниците в гласуването или от общо 6185 синдикалните членове са участвали 3054.

По този начин, "за" вота са гласували по-малко от половината от всички членове на съюза.

Стачните действия са провокирани от исканията на служителите за повишаване на заплатите.

Ако дружествата и синдикатите не могат да се споразумеят, летищата ще затворят. Съпричастност ще изразят и пожарникари, служителите по сигурността, инженери и технически персонал от.

Двете страни се надяват да избегнат най-лошия сценарий и планират да продължат преговорите.

По закон профсъюзите са длъжни да декларират датата на акциите си най-малко една седмица по-рано. Така летища могат да спрат да работят след 23 август.

Някои анализатори смятат, че синдикатите ще организират митинг, който ще започне 28 август.

Профсъюзните лидери обаче отказват да коментират тези предположения.

Все пак ако това е вярно, стачката ще наруши почивката на много британци.

В BAA обаче запазват надеждата, че до крайните мерки няма да се стигне.

Миналата година BAA, която е собственост на испанската компания Ferrovial, предложи замразяване заплатите. Тази година работодателят предложи да увеличи заплатите с 1%, с възможност за допълнителни плащания на още 0,5%. Синдикатите обявиха това увеличение незначително.

Министър-председателят Дейвид Камерън заяви, че затварянето на летищата ще окаже изключително негативно влияние върху цялата британската икономика.

Профсъюзът Unite обяви, че ще продължи да участва активно в трудовия спор и в British Airways, който вече струва на авиокомпаниите десетки милиони лири.