Заместник-министърът на отбраната на Гърция Фотис Кувелис смята, че страната е в "необявена война" със съседна Турция в Егейско море, съобщава "Ибна".

Говорейки по националната телевизия, Кувелис коментира изказванията на турския премиер Бинали Йълдъръм, че гръцко знаме е взето от турската брегова охрана на островче в Егейско море, че "Министерството на отбраната е наясно с информацията и медиите". 

Кувелис допълва, че е поискал да бъде информиран постоянно от въоръжените сили.

Турция свали знамето на Гърция от остров в Егейско море

Турция свали знамето на Гърция от остров в Егейско море

Турция нямало да толерира ескалация на напрежението от страна на Гърция

Последният инцидент е на фона на увеличаващо се напрежение между Гърция и Турция през последните седмици. Политици и от двете страни разменят агресивни коментари.

Двете съседни държави имат разногласия и във връзка с двамата гръцки военнослужещи, държани от Турция и осем турски офицери, които поискаха политическо убежище в Гърция след неуспешния преврат в Турция.

Коментирайки въпроса за двамата военнослужещи, Кувелис обяснява, че арестът им е неприемлив и обвиненията, пред които са изправени, са напълно неоснователни. Посочва, че гръцкото правителство очаква по-динамична позиция на НАТО, в която членуват и Гърция и Турция.

Според местни медии, отношенията между Гърция и Турция не показват признаци на подобрение и може да се очаква повече, ако и войната в Сирия продължи да се ескалира. Доклади показват, че Турция може да позволи увеличаване на бежански потоци към Гърция, като средство за оказване на натиск върху страната и ЕС.

Провал на преговорите за Кипър

Провал на преговорите за Кипър

След разговорите между лидерите на гърците и турците