С наближаването на края на разследването на специалната парламентарна комисия по неотдавнашната афера с подслушването, правителството съобщава, че обмисля забрана на разпространението на софтуер за наблюдение от типа Predator, като част от пакет от препоръки за засилване на институционалните гаранции за наблюдение.

Според докладите правителството е решило да се пристъпи към пълна забрана на покупката и продажбата на такъв софтуер между частни лица, като същевременно ще бъдат въведени строги правила за прозрачност при закупуването му от държавата.

То обмисля също така дали Националната разузнавателна служба (НРС) да изисква подписа на ресорния министър, освен на двамата прокурори, както беше доскоро, за да одобри наблюдението на политическа фигура.

Освен това планът включва възстановяване на правото на наблюдаваното лице да бъде информирано и да му бъде посочена точна причина за това. Освен това "националната сигурност" не може да се използва безкрайно.

Опит за подслушване на лидера на опозицията в Гърция

Опит за подслушване на лидера на опозицията в Гърция

Прокуратурата ще разследва инцидента

Обмисля се и значително засилване на надзорната роля на Органа за защита на личните данни в областта на съобщенията. При сегашната система до органа достигат само телефонните номера на наблюдаваните лица. Съобщава се, че новата законодателна инициатива ще предвижда органът да бъде информиран за името на наблюдаваното лице.

Аферата с подслушването избухна в началото на август, след като стана ясно, че телефонът на лидера на ПАСОК Никос Андрулакис е бил подслушван от ЕГП. Правителството настоява, че подслушването, започнало през септември 2021 г. и продължило три месеца, е законно, но не посочва причините, позовавайки се на националната сигурност.

Във всеки случай последните проучвания на общественото мнение показаха, че въпреки политическите сътресения, които предизвика, аферата с наблюдението не изглежда да повлияе на избора на избирателите.

Това стана ясно от проучване на Pulse за Skai TV, проведено преди и след Солунския международен панаир по-рано този месец. Преди форума анкетираните са определили като важни следните въпроси: повишаването на цените - 84 %, енергетиката - 82 %, гръцко-турските отношения - 67 % и подслушването на телефонни разговори - 50 %. След Солунския панаир подредбата не се е променила.