Повечето граждани на страни от Европейския съюз, които живеят във Великобритания, няма да могат да гласуват на планирания референдум за членството й в ЕС, съобщи БиБиСи, позовавайки се на изявление на правителството.

Правителството на британския премиер Дейвид Камерън ще представи в четвъртък пред парламента правилата, по които ще протече референдумът за или против оставането на страната в ЕС, който е предвиден за 2017 г.

Избирателните списъци за референдума ще бъдат съставени въз основа на списъците за неотдавнашните парламентарни избори. Това означава, че повечето граждани на други европейски страни, живеещи във Великобритания, няма да имат право да гласуват.

На парламентарни избори във Великобритания, освен британските гласуват гражданите на Ирландия и на страни от британската общност на нациите, в която влизат 53 държави. Две от тях членуват и в ЕС - Кипър и Малта.

Произнасянето по въпроса за принадлежността към ЕС е твърде важно решение за нашата страна, решение, което засяга бъдещето на Обединеното кралство, заяви източник от кабинета на премиера.

"Затова смятаме, че е важно да имат право да решават гражданите на Великобритания, Ирландия и Общността на нациите", добави източникът.

Граждани на други страни от ЕС, живеещи във Великобритания, могат да гласуват на местни и европейски избори.