Грета Тунберг обвини Израел в извършване на военни престъпления и геноцид в ивицата Газа, като поиска край на "непростимото насилие" дни след като израелските сили подновиха атаките срещу палестинската въоръжена групировка Хамас, пише POLITICO.

"Ужасяващите убийства на цивилни израелци от Хамас не могат по никакъв начин да легитимират продължаващите военни престъпления на Израел", каза шведската активистка в мнение, публикувано във вторник в няколко издания. "Геноцидът не е самозащита, нито по някакъв начин е пропорционален отговор."

Тунберг, която Израел критикува за това, че публично показва подкрепата си за палестинската кауза, отхвърли обвиненията, че създаденото от нея движение "Петъци за бъдещето" е "радикализирано" или "е станало политическо".

"Винаги сме били политически, защото винаги сме били движение за справедливост", пише тя. "Солидарността с палестинците и всички засегнати цивилни никога не е била под въпрос за нас."

В материал, подписан и от други членове на групата "Петъци за бъдещето", Тунберг критикува военното сътрудничество на Швеция с израелски оръжейни компании, което според нея "прави страната й съучастник в израелската окупация и масовите убийства".

"Настояването за край на това непростимо насилие е въпрос на елементарна човечност и ние призоваваме всеки, който може, да го подкрепи", каза Тунберг. "Мълчанието е съучастие. Не можеш да бъдеш неутрален в разгръщащ се геноцид."

Тунберг също посочи "рязкото нарастване" на антисемитските и ислямофобски прояви по света, включително в Швеция, където крайнодесният лидер на Шведските демократи Джими Окесон наскоро предложи разрушаване на джамии и където група протестиращи изгориха израелското знаме близо до синагога в Малмьо.

"Това е недопустимо", написа тя. "Ние безрезервно осъждаме всички форми на дискриминация, включително антисемитизма и ислямофобията."

Миналата седмица Израел поднови офанзивата си в Газа, след като примирието между Израел и Хамас се провали. Офанзивата, започнала в отговор на изненадваща атака на Хамас срещу Израел, която уби повече от 1200 души, е отнела живота на повече от 15 000 палестинци досега, според Палестинската администрация и управляваното от Хамас министерство на здравеопазването в Газа.

Ердоган: Нетаняху ще бъде съден като военнопрестъпник

Ердоган: Нетаняху ще бъде съден като военнопрестъпник

Той го сравни с Милошевич и го натече "Касапинът на Газа"