Генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси възнамерява да посети Запорожката атомна електроцентрала (ЗАЕЦ) в близко бъдеще за трети път, съобщават от пресслужбата на агенцията.

"Във връзка с установяването на петте принципа на безопасност в Запорожката АЕЦ и моето намерение да докладвам за евентуални нарушения на тях е важно да се върна в АЕЦ и да оценя хода на събитията там след последното ми посещение в края на март", каза той.

Гроси посети ЗАЕЦ на 1 септември 2022 г. и 29 март 2023 г.

Русия и Украйна не спазват петте принципа за защита на атомната електроцентрала Запорожие, изложени от Гроси, стана ясно в края на май. Той представи принципите си в Съвета за сигурност на ООН във вторник, с цел да намали риска от катастрофална ядрена авария, породена от военни действия срещу най-голямата атомна електроцентрала в Европа.

Русия и Украйна не спазват принципите за защита на АЕЦ Запорожие

Русия и Украйна не спазват принципите за защита на АЕЦ Запорожие

МААЕ недоволна от ситуацията в Запорожката АЕЦ

На 30 май Гроси каза на Съвета за сигурност на ООН, че ситуацията със сигурността остава несигурна. 

Гроси посочи, че нападение срещу централата и наличието на тежки оръжия, като ракетни установки, артилерийски системи и танкове, не трябва да бъдат допускани. Той също настоя за защита на основните системи на централата от атаки или саботаж и подчерта необходимостта от запазване на достъпно и сигурно захранване от външни източници. Тези принципи не трябва да бъдат подкопавани.

Ръководителят на ядрената агенция на ООН описа ситуацията в Запорожие като "изключително крехка и опасна" и предупреди, че военните дейности в региона продължават и може да се увеличат в близко бъдеще.

Русия притеснена за сигурността в АЕЦ Запорожие от язовир Каховка

Русия притеснена за сигурността в АЕЦ Запорожие от язовир Каховка

Рекордно високото ниво на водата в язовир Каховка е опасност

Запорожката АЕЦ е най-голямата атомна електроцентрала в Европа, има шест енергоблока ВВЕР-1000. Станцията не произвежда електроенергия от 11 септември 2022 г. Пет реактора са на студен режим, един е на горещ режим за осигуряване на собствените нужди на станцията. От 1 септември 2022 г. няколко специалисти на МААЕ са на работа в АЕЦ. Сменят се около веднъж месечно.

Русия и Украйна взаимно се обвиняват в обстрелите, които прекъсват електропроводите, от които зависи охлаждането на реакторите в Запорожие. Въпреки че реакторите са затворени, те все още се нуждаят от постоянно електроснабдяване, за да запазят ядреното гориво охладено и да предотвратят разтопяване.

Гроси определи срещата в ООН като "стъпка в правилната посока" и заяви, че МААЕ ще усили своя персонал в Запорожие и ще следи спазването на принципите.

Западните сили обвиняват Русия, чиито сили нахлуха в Украйна през февруари 2022 г., че излага АЕЦ Запорожие на риск. Съединените щати настояват Русия да премахне оръжията и цивилния и военния персонал от завода.