Винаги съм твърдял, че македонският въпрос може да бъде затворен само когато това е в интерес на Македония и македонския народ и само това ще донесе траен мир и стабилност на Балканите, противно на стремежите на някои съседи. Докато това се случи, той не само ще остане отворен, но ще предизвика много междудържавни проблеми, инциденти сред чувствително население и много други нежелани ситуации.

Това написа във "Фейсбук" бившият македонски премиер Никола Груевски относно последните събития в отношенията между България и Република Северна Македония.  

Неслучайно, колкото и да ни се искаше, за да няма пречки по пътя към Европейския съюз (ЕС), дълго време ръководеното от мен правителство не постигна съгласие с България по текста на договора за приятелство, нито пък прие съвместните празненства, които искаха от нас още тогава, припомня той. Припомняме, че именно подписа на Груевски като министър-председател седи под Договора за добросъседство между двете страни от 2017 г., на база на който се създаде и т.нар. историческа комисия, която не постигна много реални резултати, за да се стигне до проведени няколко Консултативни съвета по национална сигурност при президента Румен Радев.

Намеренията и клопките бяха толкова очевидни, че всеки, който дори и малко разбира от политика и история, можеше да ги види. Още повече, когато като всяко сериозно правителство би се консултирало с научни работници от областта на историята.

Провокации на честванията за Гоце Делчев в РСМ от двете страни очаква Милен Керемедчиев

Провокации на честванията за Гоце Делчев в РСМ от двете страни очаква Милен Керемедчиев

Според него някои партии у нас използват повода, за да си вдигнат рейтинга преди изборите

Сегашното правителство безразсъдно и прибързано влезе в авантюрата да подпише договора с България само за два месеца след като дойде на власт. Виждаме последствията днес и ще ги видим отново. Тогава беше важно да се покаже някакъв уж бърз успех и да се каже, че ние сме виновни за всичко и проблемът не е в България и техните неадекватни изисквания и условия.

Правителството, което ръководих, се противопостави на вмъкването на израза "обща история". Беше ясно, че като има силата от членството в ЕС, България ще я използва, за да представи македонската история като българска и македонските революционери като български и ние трябва да приемем това. От това споразумение произтичат днешните проблеми и новите изисквания и условия на съседна България с промени в конституцията, тържества и др., от които произтичат нежелани инциденти, негативна енергия и допълнително влошаване на междудържавните отношения, счита той.

Когато обсъждахме въпроса за това споразумение и текста му, който вече беше изпратен за гласуване в парламента, на заседание на изпълнителната комисия в партията, помня, че там казах, че най-големият (макар и не единственият) проблем в споразумението е съвместната историческа комисия, защото силите ни са асиметрични. Имайки предвид, че те са, а ние не сме член на ЕС и искаме да бъдем и тази комисия ще се превърне в ключов инквизиторски инструмент за изнудване с уж научно прикритие.

То няма да има нищо общо с историческата наука, а ще бъде политически инструмент на източната ни съседка за постигане на нейните вековни цели, македонската история, език, идентичност и нация да придобият български характер, написа още Груевски.

САЩ призовават България и РСМ да се помирят

САЩ призовават България и РСМ да се помирят

Според Вашингтон бъдещето на Скопие е в ЕС

Припомняме, че напрежението между България и Република Северна Македония се повиши рязко след побоя над Християн Пендиков - македонски гражданин с българско самосъзнание, който бе доведен за лечение у нас.

Заради случая и кампанията, която се разви в самата РСМ извънредният и пълномощен посланик на страната ни в Скопие Ангел Ангелов бе привикан на консултации в София, а впоследствие външният ни министър Николай Милков обяви, че дипломатическият ни представител ще остане у нас, докато РСМ не отбележи реален прогрес в борбата с актове на омраза. От днес той отново изпълнява задълженията си в Скопие.

На 30 януари българска делегация, ръководена от вътрешния министър Иван Демерджиев бе на посещение в съседката ни, като бе договорено взаимна строга охрана и бдителност по време на честванията на рождението на Гоце Делчев, които ще бъдат този уикенд, за да се предотвратят провокации. 

Преди това президентът на РСМ Стево Пендаровски заяви, че страната няма да допусне български политици на честванията на Гоце Делчев в Скопие. 

Повече заседания ще има българо-македонската комисия - преглед на учебници, история

Повече заседания ще има българо-македонската комисия - преглед на учебници, история

Промени в състава на комисиите няма да има