Бившият премиер на Македония Никола Груевски се смята, че е влязъл нелегално в Албания, бягайки на път за Унгария, за да избегне затвор в родната си страна, съобщиха от албанската полиция, цитирани от "Франс прес".

"Груевски най-вероятно е влязъл в Албания нелегално", изтъкнаха от полицията.

Преминаването на бившия македонски премиер в Албания не е било регистрирано на нито един граничен пункт между Македония и Албания.

Албания призна за бягството на Груевски

Албания призна за бягството на Груевски

Бившият македонски премиер е избягал в Унгария през Албания

Груевски е заподозрян, че е преминал границата между страните пеша, за да "избегне привличането на внимание", добавиха от албанската политика.

Изправен пред затвор за злоупотреба с власт, бившият авторитарен лидер, който доминираше Македония в продължение на почти десетилетие до 2016 г., обяви във "Фейсбук" във вторник, че търси политическо убежище в Унгария.

Той твърди, че е жертва на политическо преследване в Македония.

Албанската полиция вчера заяви, че Груевски е напуснал страната в неделя, за да влезе в Черна гора с унгарски дипломатически автомобил.

Груевски избягал в Албания или Сърбия, оттам в Будапеща?

Груевски избягал в Албания или Сърбия, оттам в Будапеща?

Според изданието Груевски се е "дегизирал" по време на полета

Унгарското правителство отрече, че активно е съдействало за бягството на Груевски. Унгарският премиер Виктор Орбан последователно е подкрепял Груевски, авторитарен десен управник като него самия.

Черногорският вестник "Виести" съобщи днес, цитирайки полицейски източник, че Груевски е бил придружен от двама души с унгарски дипломатически паспорти при влизане и излизане от Черна гора.

Груевски беше осъден на затвор в Македония за използването на държавна кола за лични нужди. Съд в Скопие потвърди присъдата през октомври.

Той също така е изправен пред редица други обвинения в корупция, злоупотреба с власт, изборни измами, както и незаконно подслушване.

Будапеща: Груевски потърсил убежище в унгарско посолство извън Македония

Будапеща: Груевски потърсил убежище в унгарско посолство извън Македония

Не разкри в коя страна Груевски е потърсил убежище