Френският седмичник Valeurs actuelles публикува послание от група действащи френски военнослужещи, които подкрепиха отвореното писмо от запасни генерали до властите на републиката. Текстът на посланието и предисловието към него бяха публикувани на сайта на изданието.

Авторите на това писмо, чиито имена не са посочени, осъждат реакцията на френските власти на апела на запасни генерали, които предупредиха за риска от гражданска война в страната във връзка със заплахата, която носят ислямистите и "ордите от предградията".

"С тях се отнесоха като с метежници, когато единственият им грях е любовта към родината им", се изтъква в писмото на действащите военнослужещи.

Премиерът на Франция скастри запасни десни генерали, предупреждаващи за гражданска война

Премиерът на Франция скастри запасни десни генерали, предупреждаващи за гражданска война

Той също така разкритикува водачката на крайната десница Марин льо Пен

В текста на посланието се подчертава, че авторите му наскоро са тръгнали по пътя на професионалните военни, но не могат да мълчат. "Виждаме насилие в нашите градове и села (...) Виждаме, че омразата към Франция и нейната история се превръща в норма", обръщат внимание те.

Според тях "във Франция вече тлее гражданска война".

"Предприемете действия (...) Става въпрос за оцеляването на нашата и вашата страна", призовават военните.

Първото колективно отворено писмо, подписано от 20 запасни генерали, също беше публикувано в Valeurs actuelles през април. Авторите заявяват, че искат да "защитят патриотизма" на фона на разпространението на "антиколониална реторика", която рискува да "разтвори традициите, културата и историята" на Франция.

В писмото се говори и за заплахата от гражданска война, която може да доведе до повишено напрежение и разделение в обществото на фона на нарастващото насилие и появата на територии, "където законите на републиката не се прилагат".

Началникът на щаба на френските въоръжени сили генерал Франсоа Лекуентре в интервю за вестник "Паризиен" заплаши авторите на отвореното писмо със санкции.