Кремъл проведе церемония за анексиране на украинските региони Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие. В този момент на опасност трябва да подчертая задължението си като генерален секретар да спазвам Хартата на Обединените нации.

Това заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш. Изявлението му бе публикувано на сайта на Организацията. 

Хартата на ООН е ясна. Всяко анексиране на територия на държава от друга държава в резултат на заплаха или използване на сила е нарушение на принципите на Хартата на ООН и международното право. Общото събрание на ООН е също толкова ясно, настоя той.

С "разпадът на СССР е трагедия" Путин анексира Донбас, Запорожие и Херсон

С "разпадът на СССР е трагедия" Путин анексира Донбас, Запорожие и Херсон

За нашия народ, за голямата историческа Русия и бъдещите поколение, да защитим

В своята забележителна Декларация за приятелски отношения от 24 октомври 1970 г. — многократно цитирана като посочваща правила на общото международно право от Международния съд — Общото събрание обяви, че "територията на една държава няма да бъде обект на придобиване от друга държава в резултат на заплахата или използването на сила" и че "никое териториално придобиване в резултат на заплахата или използването на сила няма да се признава за законно".

Руската федерация, като един от петте постоянни членове на Съвета за сигурност, споделя особена отговорност за спазването на Хартата.

Всяко решение да се продължи с анексирането на Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка области на Украйна Не може да се съгласува с международната правна рамка.

То се противопоставя на всичко, което международната общност трябва да защитава. То пренебрегва целите и принципите на Обединените нации. Това е опасна ескалация. Тя няма място в съвременния свят. Не трябва да се приема, заявява още той.

Позицията на ООН е недвусмислена: ние сме напълно ангажирани със суверенитета, единството, независимостта и териториалната цялост на Украйна в нейните международно признати граници, в съответствие със съответните резолюции на ООН.

Искам да подчертая, че така наречените "референдуми" в окупираните региони бяха проведени по време на активен въоръжен конфликт, в райони под руска окупация и извън правната и конституционна рамка на Украйна.

Те не могат да бъдат наречени истински израз на народната воля.

Всяко решение на Русия да продължи напред ще застраши допълнително перспективите за мир.

Джо Байдън: Москва пренебрегва устава на ООН и показва презрение към света

Джо Байдън: Москва пренебрегва устава на ООН и показва презрение към света

Международната общност трябва да подкрепи Украйна толкова дълго, колкото е необходимо

Това ще удължи драматичното въздействие върху световната икономика, особено върху развиващите се страни и ще попречи на способността ни да доставяме животоспасяваща помощ в Украйна и извън нея. Крайно време е да се отдръпнем от ръба.

Сега повече от всякога трябва да работим заедно, за да сложим край на тази опустошителна и безсмислена война и да защитим Хартата на ООН и международното право, пише още в изявлението.

Припомняме, че пресслужбата на Белия дом публикува изявление на президента на САЩ Джо Байдън относно официалното обявяване от Москва на анексирането на още четири територии на Украйна.

"Съединените щати осъждат днешния опит на Русия с помощта на измама да анексира суверенна територия на Украйна. Русия нарушава международното право, нарушава устава на ООН и демонстрира своето презрение към миролюбивите народи по света", каза Байдън в изявление.

"Не се заблуждавайте: тези действия са нелегитимни", заяви президентът, който също така обеща, че САЩ винаги ще зачитат международно признатите граници на Украйна.

В отговор на обявената от Русия анексия, Вашингтон и неговите съюзници са принудени да прибягнат до нови санкции, продължи Байдън.

Тези санкции "ще причинят разходи за лица и организации - както в Русия, така и в чужбина - които предоставят политическа или икономическа подкрепа на незаконните опити за промяна на статута на територията на Украйна", обещава американският президент.

Референдумите в Украйна: Над 85% искали Русия

Референдумите в Украйна: Над 85% искали Русия

Но Киев няма да признае резултатите

Редица държави вече обявиха, че няма да признаят референдумите.