Багдад Над 350 цивилни иракчани са загинали от началото на военните действия в страната. Основната част от тях са жени, деца и старци, съобщи министърът на здравеопазването на Ирак Умид Мидхат Мубарак, цитиран от Ройтерс. По думите му пострадалите от военната операция цивилни граждани са над 4 хиляди.

В същото време изтече информацията, че иракската Републиканска гвардия не позволява на жителите на Багдад да напуснат града. Според кореспондент на иранската информационна служба IRNA изплашени от бомбардировките и ракетните обстрели жители на града се опитват да го напуснат, но силите на гвардията ги заставят да останат в столицата. Така те се използват като щит от иракското военно ръководство.

Според същата информация иракчаните са преместили основните военни обекти, в това число ракетни установки, в жилищните райони на Багдад. Така в случай на обстрел от страна на атнииракската коалиция смъртта на цивилните ще се използва с пропагандна цел.

Тези действия, което предшества навлизането в столицата на американските и британските военни части, ужасяват жителите на Багдад, твърди иранският кореспондент. По думите му в Багдад са плъзнали слухове, че ракетните удари в жилищния район Ал Шаб, в резултат на които вчера – 26 март, загинаха 15 души, са били нанесени от иракски военни. Подобен коментар дойде и от американската страна.