Министър-председателят на Хаити Ариел Анри призова в сряда международната общност да помогне на карибската нация, тъй като груповата блокада на ключов терминал за гориво създаде недостиг на стоки, включително питейна вода, съобщи "Ройтерс".

От миналия месец банди блокират входа на горивния терминал Varreux, създавайки ужасен недостиг на дизелово гориво и бензин и парализирайки ежедневните дейности в Хаити.

През уикенда властите потвърдиха епидемия от холера, която обикновено се разпространява от замърсена вода.

"Моля цялата международна общност, всички страни, които са приятели на Хаити, да застанат с нас и да ни помогнат в борбата с тази хуманитарна криза", каза Хенри в телевизионно обръщение.

"Искаме питейната вода и лекарствата да достигнат до болните хора, когато холерата започне да се завръща, фабриките, които произвеждат питейна вода, да започнат да работят отново. Нуждаем се от лекари и медицински сестри ... за да достигнем до болниците."

Той не уточни какъв точно вид помощ търси.

Блокадата на горивата започна малко след неговото изявление от 11 септември, че правителството ще намали субсидиите за горива, предизвиквайки гнева на хаитяните, които вече се борят с главоломно покачващите се цени.

Хаити е на ръба на хуманитарна катастрофа

Хаити е на ръба на хуманитарна катастрофа

Островът е обхванат от тежка политическа и икономическа криза, има и бум на престъпността

Хенри в сряда каза, че субсидиите са неустойчив разход за държавата Хаити.

"Когато субсидираме един продукт в полза на група хора, вече няма начин да помогнем на майките и бащите да изпратят децата си на училище, каза той. Не останаха пари за субсидии за по-ниски цени на храните.

Припомняме, че страната има дълга история на насилия и бедствия, които усложняват още повече ситуацията.   

Убийството на президента Жовенел Мойс задълбочи политическата нестабилност в Хаити. След него страната беше засегната от земетресение с магнитуд 7,2 през август, при което загинаха повече от 2200 души, увеличи се насилието, причинявано от улични банди и се появи остър недостиг на горива.

САЩ екстрадират заподозрян за убийството на президента на Хаити

САЩ екстрадират заподозрян за убийството на президента на Хаити

Родолф Жаар е във федерален арест и ще му бъдат повдигнати обвиненията в четвъртък