В бежанския лагер Джебалия се проведе първата в историята на ХАМАС пресконференция на членове на организацията.
МигНюз съобщава, че в нея са участвали четирима души, които през цялото време са били с маски.

Те заявили, че следващата цел на палестинските ракети “Касам” ще бъде израелският град Ашкелон, който се намира на 15 км. северно от сектора Газа.
Бойците са уточнили, че в момента радиусът на действие на “Касам” е 10 км., но специалисти работят над неговото разширяване, за да може в обхвата му да влезе Ашкелон.

“Брифингът” се е провел в джамията “Ан нур” и на него е била демонстрирана “военната мощ” на ХАМАС – установки за РПГ, гранати, минометни снаряди, самоделни противотанкови ракети.
Мероприятието обаче било прекратено преждевременно, тъй като се чул звукът на израелски безпилотни самолети и бойците от ХАМАС бързо напуснали джамията.

Преди това обаче те заявили, че по цялата територия на Газа и в Джебалия са разпръснати членове на организацията, които ще дадат “незабравим” отпор на израелските войници.

Припомняме, че вече няколко дни на територията на Газа протича операцията “Дни на покаяние”, целяща прекратяване на ракетния обстрел срещу израелски населени пунктове.

Във връзка с операцията палестинското правителство обяви извънредно положение на Западния бряг и се събра на спешно заседание.
На него Ясер Арафат призова световната общественост и ООН да се намесят и да поискат от Израел прекратяване на военните действия, които са определени като “военно престъпление и държавен тероризъм”.

Арафат обяви, че "63 шахиди са били убити и 170 ранени", като се оплака, че Израел не връща телата на убитите палестинци.
В същото време според АР убитите палестинци през последните дни в сектора Газа са 48, от своя страна Ройтерс съобщава за 46 загинали.

Тези ракети, за които постоянно говорят в Израел (Касам, бел.ред.), никого не са убили. Тези ракети само силно шумят и толкова, заявява още Арафат, призовавайки цялата световна общественост да се намеси, за да бъдат "спрени тези расистки престъпници".