Радикалните палестински групировки ХАМАС и “Ислямски джихад” са се съгласили да спазват примирието с Израел. Това стана ясно след срещата на представители на организациите с президента на Палестинската автономия Махмуд Абас.

По-рано един от лидерите на ХАМАС Махмуд аз-Захар заяви пред журналисти в Газа, че неговото движение ще избягва да нарушава условията за прекратяването на огъня, които за заложени в постигнатото споразумение по време на срещата на върха в Шарм ал-Шейх.

Аз-Захар е обвинил Израел във възникването на нова вълна на насилие, като е подчертал, че осъщественият обстрел срещу еврейското селище Гуш-Катиф от страна на ХАМАС е бил в отговор на нарушенията на условията за прекратяване на огъня от израелската армия.

Аз-Захар е съобщил, че занапред всички нарушения на примирието ще бъдат разглеждани съвместно с ръководството на Палестинската автономия.

“Съгласувахме механизъм, според който всяко нарушение на прекратяване на огъня ще стане предмет на преговори с властта с цел приемането на решение за адекватен отговор”, е подчертал лидерът на ХАМАС.

По думите му движението ще продължи да е независимо в решенията си за предприемане на ответни мерки в случай на възобновяване на военните действия от страна на Израел, или в случай на убийства на активисти на ХАМАС.

Междувременно в Тел Авив се е провела среща на министъра на отбраната на Израел Шаул Мофаз с представители на палестинското ръководство, оглавено от съветника по сигурността на президента на Палестинската автономия Мохамед Дахлан.

Според постигнатите споразумения в близките дни Израел ще изтегли войските си от град Йерихон, който ще премине под контрола на палестинските сили за сигурност.

В хода на срещата Мофаз е настоял палестинската страна да започне процеса на разоръжаване на въоръжените палестински групировки и да ликвидира нелегалните цехове за производство на оръжие.