"Хамас" е близо до споразумение за примирие с Израел, съобщава "Ройтерс".

Изявлението идва независимо от факта, че атаките срещу ивицата Газа продължават, а срещу Израел се изстрелват ракети.

Представители на "Хамас" са "близо до постигане на споразумение за прекратяване на огъня" с Израел и групировката е предала своя отговор на катарските посредници, заяви ръководителят на палестинската групировка Исмаил Хания.

Преговорите са за временно примирие за организиране на доставяне на помощ в ивицата Газа и сделка за размяна на заложници и затворници, уточни представителят на "Хамас" Изат ел Решик.

"Очакваното споразумение ще включва освобождаването на израелски жени и деца като заложници в замяна на освобождаването на палестински деца и жени в затворите на окупацията", добави той.

По негови думи подробностите за примирието ще бъдат обявени от катарски официални лица.

Хамас са прекратили преговорите за заложниците

Хамас са прекратили преговорите за заложниците

Решението е взето след израелската атака срещу болницата "Ал-Шифа"

Вчера президентът на САЩ Джо Байдън изрази увереност, че споразумението е близо. "Сега сме по-близо, отколкото бяхме преди", отбеляза говорителят на Белия дом Джон Кърби относно сделка, имаща за цел да осигури освобождаването на някои заложници, държани в Газа, и пауза в боевете, което би позволило да се осигури така необходимата помощ в обсадения анклав.

"Хамас" взе около 240 души за заложници по време на нападението си в Израел на 7 октомври, при което бяха убити 1200 души.

Вчера Миряна Сполярич, президент на Международния комитет на Червения кръст, се срещна с Хания в Катар, за да "договори напредък по хуманитарни въпроси", свързани с конфликта. Тя се срещна отделно и с катарските власти.

МКЧК твърди, че не е част от преговорите, целящи освобождаването на заложниците, но като неутрален посредник има готовност "да улесни всяко бъдещо освобождаване, за което страните се договорят".

Израел обвинява "Хамас" в екзекуция на заложничка в болница Ал-Шифа

Израел обвинява "Хамас" в екзекуция на заложничка в болница Ал-Шифа

Твърди, че двама чуждестранни пленници са държани в лечебното заведение

От дни се говори за предстояща сделка за заложници. Миналата седмица беше съобщено, че катарските посредници се опитват да постигнат споразумение между "Хамас" и Израел за размяна на 50 заложници в замяна на тридневно прекратяване на огъня, за да бъдат увеличени доставките на спешна помощ за цивилни в Газа.

Нападението на "Хамас" на 7 октомври - най-смъртоносният ден в 75-годишната история на Израел, доведе до нахлуване на израелската армия на палестинската територия, за да атакува палестинската групировка.

Правителството на Газа твърди, че най-малко 13 300 палестинци са били убити, включително поне 5 600 деца и 3 550 жени, при израелските бомбардировки.

Байдън е оптимист за сделката с "Хамас" за заложниците в Газа

Байдън е оптимист за сделката с "Хамас" за заложниците в Газа

Около 240 заложници бяха взети на 7 октомври