Екстремисти от „Хамас" изстреляха от ивицата Газа ракети срещу израелски градове, предаде Би Би Си.
Според признания на извършителите на атаката, ракетите им са били насочени в дълбоко в територията на Израел - срещу Хайфа, Тел Авив и Йерусалим.

Представители на Тел Авив съобщиха, че израелската противовъздушна отбрана е прехванала ракета, изстреляна от Гяза. Кадри с прехващането й бяха разпространени от медиите.

Съобщава се също, че в Йерусалим са регистрирани три мощни взрива, след като в града е бил подаден сигнал за тревога от сирените на  противовъздушната отбрана. Не се съобщава за пострадали.

Впоследствие израелската авиация нанесе ответен удар срещу цели, свързани с екстремистите в Газа, при който са убити 14 души. Сред тях има и граждански лица.

Според палестински чиновници, при въздушните удари е убит местен лидер на групировката „Ислямски джихад". Домът му е бил обект на бомбардировките.
заедно с Хафез Хамад са загинали двамата му братя  и родителите му.

Израел има готовност и за сухопътна операция срещу ивицата Газа.
Властите мобилизираха около 40 хиляди резервисти и предупредиха, че армията може да навлезе в Газа,  за да спре палестински ракетни атаки.

По данни на израелската страна, етирима палестински екстремисти са били застреляни докато са се опитвали да атакуват по море.

Европейският осъди обстрела срещу територията на Израел от ивицата Газа и призова за незабавно прекратяване на огъна от двете страни.