Палестинската групировка "Хамас" е предала група от още шестима заложници на Червения кръст. Това съобщи израелската армия в канала си в Telegram.

Преди това "Хамас" освободи две заложнички. Това са 21-годишната Миа Шем и 40-годишната Амит Сосана.

Така че осем души бяха предадени на Израел в четвъртък.

Според Си Ен Ен страните са се съгласили двете израелски жени с руско гражданство, освободени вчера, също да се считат за част от днешния обмен. Тази информация не е официално потвърдена.

Малко по-късно стана известно, че освободените шестима заложници са предадени на Египет. Оттам те са транспортирани в Израел.

Израел: Хамас продължава да държи 161 заложници

Израел: Хамас продължава да държи 161 заложници

До тук са освободени 86 заложници: 66 израелци, 20 чужденци. Двама души са били убити в плен

Израелските медии публикуваха списък с имена на шестима заложници, които бяха предадени на Червения кръст в четвъртък вечерта и сега пътуват за Израел през Египет.

Според Times of Israel и Jerusalem Post имената на освободените са:

Сапир Коен

29-годишната Коен беше отвлечена заедно с приятеля си Саша Труфанов от дома й в кибуца Нир Оз. Майка й Елена и баба й Ирана Тати също са взети за заложници. Баща им загина по време на нападение от бойци на Хамас.

Елена и Ирина, които имат руско гражданство, бяха освободени по-рано тази седмица. Саша остава заложник.

Билал и Айша Зиядне

Съобщава се, че те са били отвлечени от Кибуц Холит, където работели в краварник по това време. Преди това нищо не се знаеше за местонахождението им, те не се смятаха за заложници на Хамас.

Яна Грицевски

Тази 30-годишна жена беше отвлечена от кибуца Нир Оз заедно с партньора си Матан Зангуакер. Тя също има мексикански паспорт и имигрира в Израел преди 14 години.

Нили Маргалит

Работи като детска медицинска сестра и е на 41 години. Маргалит е отвлечена от дома си в кибуца Нир Оз. Тъй като къщата й беше напълно изгоряла, отне няколко седмици, за да бъде потвърдено нейното отвличане.

Шани Горен

29-годишна жена също беше взета за заложник в кибуца Нир Оз.

Израел и "Хамас" се споразумяха в четвъртък да удължат примирието в Газа с поне още един ден, съобщава "Ройтерс". Споразумението е постигнато минути преди изтичането на договореното до момента шестдневно примирие.

Групировката "Хамас", която освободи 16 заложници в замяна на 30 палестински затворници в сряда, обяви в свое изявление, че примирието ще продължи седми ден.