Говорител на въоръженото крило на палестинската групировка "Хамас" съобщи в неделя, че неговите бойци са пленили израелски войници по време на боевете в Джабалия в Северна Газа в събота, съобщава "Ройтерс".

Той не уточни колко са войниците и не показа доказателства за твърдението.

"Нашите бойци подмамиха ционистка сила в засада в тунел. Бойците се оттеглиха, след като оставиха всички членове на силите мъртви, ранени и заловени", каза Абу Убайда, говорителят на бригадите Ал Касам, в записано съобщение, излъчено от Ал Джазира рано в неделя.

Израелските военни отрекоха твърдението на въоръженото крило на "Хамас".

"Израелските отбранителни сили поясняват, че няма инцидент, при който войник да е бил отвлечен", се казва в изявление на военните.

Рестарт на преговорите между Израел и Хамас за освобождаването на заложници

Рестарт на преговорите между Израел и Хамас за освобождаването на заложници

Разговорите ще продължат след седмица

Хамас публикува и видео, но "Ройтерс" подчертава, че не може независимо да потвърди самоличността на лицето, показано в него, нито състоянието му.

Припомняме, че коментарите на Абу Убайда дойдоха часове след като се появиха информации за възобновяване на преговорите за прекратяване на огъня в Газа.

Служител, запознат с въпроса, каза, че е взето решение преговорите да бъдат възобновени следващата седмица, след като шефът на израелската разузнавателна агенция Мосад се срещна с ръководителя на ЦРУ и министър-председателя на Катар.

Източникът, който отказа да бъде идентифициран по име или националност, каза, че е решено "през следващата седмица да започнат преговори въз основа на нови предложения, водени от посредниците, Египет и Катар и с активното участие на САЩ".

Представител на "Хамас" по-късно отрече съобщенията на израелските медии, че преговорите ще бъдат подновени в Кайро във вторник, като каза на Ройтерс: "Няма дата".

След повече от седем месеца война в Газа, посредниците се борят да осигурят пробив, като Израел иска освобождаването на заложниците, държани от "Хамас", а Хамас иска прекратяване на войната и освобождаване на палестински затворници в Израел.

"Хамас" отрича за подновени преговори с Израел

"Хамас" отрича за подновени преговори с Израел

Според появилите се съобщения, рестатът се очакваше през следващата седмица

Израел започна операцията в отговор на екстремистите, водени от "Хамас", които атакуваха южните израелски общности на 7 октомври, убивайки около 1200 души и отвличайки повече от 250 заложници. Около 100 души и до този момент се държат някъде в Газа.