Бизнесменът Хънтър Байдън, син  на американския президент Джо Байдън,  във вторник предложи да даде публични показания пред Конгреса, съобщава АП. 

Предложението му беше направено в отговор на призовка от републиканците да се яви до средата на декември.

Той отхвърли искането за свидетелски показания при закрити врата, тъй като могат да бъдат манипулирани. Но конгресменът Джеймс Комър от Кентъки, председателят на Комитета за надзор на Камарата на представителите, остана твърд, като каза, че републиканците очакват "пълно сътрудничество" с първоначалното си искане.

Призовките от началото на ноември бяха най-агресивната стъпка на разследването досега, тествайки обхвата на правомощията за надзор на Конгреса.

Това се случва, докато президентът Байдън води кампания за преизбиране. Републиканците досега не са успели да открият доказателства, които пряко да уличат президента Байдън в каквото и да е нарушение. 

Хънтър Байдън се обяви за невинен по делото за незаконно оръжие

Хънтър Байдън се обяви за невинен по делото за незаконно оръжие

Но процесът хвърли сянка върху кампанията за преизбиране на баща му

Припомняме, че срещу Хънтър са повдигнати 2 дела. 

През октомври, той се обяви за невинен по федералните обвинения за незаконно притежание на оръжие.

Той бе обвинен в лъжа при закупуване на пистолет през 2018 г., който е държал около 11 дни. Тогава е бил зависим от наркотици, но е излъгал за това при попълването на необходимите документи.

Може да получи до 25 години затвор, ако бъде признат за виновен в евентуален съдебен процес през 2024 г.

В края на септември той обяви, че ще съди Руди Джулиани и неговия адвокат за хакерска атака с цел кражба на личната му информация. Той твърди, че двамата са отделили години, за да извършат атаките срещу него.

Киев разследва депутата, разпространил документите за действията на Хънтър Байдън в Украйна

Киев разследва депутата, разпространил документите за действията на Хънтър Байдън в Украйна

СБУ съобщи, че заподозреният е член на престъпна организация, финансирана от руското военно разузнаване

През юли обаче, той се призна за виновен по други обвинения - за данъчни престъпления.

Скандалите около Хънтър Байдън бяха използвани от републиканците за импийчмънт на баща му въз основа на необосновани обвинения в корупция. Правните му проблеми са много, свързани с престъпления за данъчното облагане и незаконно притежаване на огнестрелно оръжие.

Мнозинството избиратели в САЩ считат, че разследването за импийчмънт срещу президента Джо Байдън се използва, за да бъде подведен под отговорност по закон, а не като несправедлива политическа атака. Това показаха резултатите от проучване на общественото мнение, публикувано от ABC News и Washington Post.

Тъмни облаци надвисват над Хънтър Байдън

Тъмни облаци надвисват над Хънтър Байдън

Синът на президента е заплашен от съд

Очаквано, бившият президент на САЩ Доналд Тръмп използва случая, за да нападне отново семейство Байдън. През юли, той предположи, че кокаинът, намерен в Белия дом, може да е бил предназначен за настоящия американски президент Джо Байдън или за сина му Хънтър.

Според него, твърденията за участие на Хънтър Байдън в незаконни сделки с украинска компания са "най-големият скандал в историята на САЩ, а може би и в света".