Хърватите масово подкрепиха предложението за забраната на еднополовите бракове в проведения вчера референдум. Две трети от гласувалите граждани одобриха промени в Конституцията, в които да се дефинира бракът само и единствено като съюз между мъж и жена.

Говорител на правителството потвърди, че Конституцията сега ще трябва да бъде променена в съответствие с волята на мнозинството. Въпросът на референдума беше формулиран така: „Съгласни ли сте, че бракът е съюз между мъж и жена?”.

Почти 90% от 4,4-милионното население на Хърватска са католици, като местната църква енергично призова за вот с отговор „Да”.

Преди референдума беше организирана петиция, която беше подписана от повече от 700 хил. души, което е повече от два пъти над необходимите подписи за свикването на референдум.

В събота стотици защитници на правата на хомосексуалните излязоха на протест в столицата Загреб.

В парламента пък 104 депутати от 151-членния парламент подкрепиха вота. Президентът Иво Йосипович коментира, че е разочарован, но не е изненадан от резултата от гласуването. „Резултатът от референдума не трябва да бъде причина за нови разделения”, предупреди той.

Правителството, правозащитни организации и видни публични фигури се изказаха срещу референдума, като призоваха хората да гласуват с „не”.