ЕС - знамеХърватският премиер Ивица Рачан предаде в Атина молбата на страната си за членство в ЕС. Той връчи молбата на гръцкия премиер Костас Симитис, чиято страна председателства в момента ЕС. Хърватия си поставя за цел да стане пълноправен член на Европейския съюз през 2007 година, заедно с България и Румъния.

“Европа е нашата цел, тя е и нашата съдба”, заяви хърватският президент при връчването на молбата за присъединяване на гръцкото председателство на ЕС.

След като наскоро подписа споразумение за асоцииране, което я доближи до Евросъюза, ето че сега Хърватия е по пътя на последния етап - този на присъединяването. След края на националистическата епоха на президента Туджман и идването на власт на реформаторите преди три години, малката балканска страна се опитва да навакса закъсняването си и да се извиси до нивото на европейските критерии.

Целта е да стане равноправен член на Европейския съюз през 2007 година. Това означава да хване следващия влак за Съюза, заедно с България и Румъния, коментира RFI. Шансът на Хърватия се състои в това, че предаде молбата си за присъединяване на Гърция, която също е балканска страна и затова е особено внимателна към исканията на останалите държави от региона.

Атина посочи за свой приоритет по време на ротационното си председателство на Евросъюза интеграцията на Балканите в Европа. Гърция има намерение да покани всички страни от района на европейската среща на върха в Солун през юни. Тогава ще бъде поставено началото на процедура за цялостна интеграция. Най-добрият начин, според гърците, е да се сложи край на национализма в региона и окончателно да се обърне страницата на конфликтите на Балканите.