Полицията в Шотландия обяви, че хиджабът става част от официалната униформа на полицайките. По този начин кариерата в полицията щяла да се рекламира като възможност сред мюсюлманките, съобщават информационните агенции. Целта на властите е разнообразна сила да се присъединява към полицията.

Решението на шотландската полиция идва по време, в което се водят разгорещени спорове относно забраната за буркините (мюсюлмански бански костюми, покриващи цялото тяло) в редица френски градове.

Преди официалното анонсиране на новината, полицейските служители от женски пол можеха да носят религиозни шалове само след одобрение. Сега хиджабът вече е официална част от униформата.

Полицията в Шотландия предприе прогресивна стъпка, за да направи силите представителни за общностите, които обслужва. Новината е потвърдена от полицията в нейната социална мрежа.

В изявлението си полицейският шеф заявява: „Имам удоволствието да направя това съобщение и да приветствам подкрепата както от страна на мюсюлманската общност, така и по-широката общественост, както и полицейските служители и персонала. Както много други работодатели, особено в обществения сектор, ние работим към това да гарантираме, че нашите служби представляват общностите, които обслужваме”.