Двамата емблематични за Ню Йорк политици - сенаторът Хилъри Клинтън и бившия кмет на града Рудолф Джулиани, са основните фаворити за президентските избори в САЩ през 2008 г., Това показва социологическо проучване на в. "Вашингтон пост" и Ей Би Си.

Двамата претендента имат най-големи шансове да спечелят номинациите на Демократическата и Републиканската партии за надпреварата за Белия дом през 2008 г.

При демократите Хилъри Клинтън води с 39 % подкрепа пред сенатора от Илинойс Барак Обама - 17 %, бившия кандидат-вицепрезидент на изборите от 2004 г. Джон Едуардс - 12 % и бившия вицепрезидент на САЩ Ал Гор 10 %.

При републиканците Джулиани, който стана известен с рязкото намаляване на престъпността в Ню Йорк и с помощта към съгражданите си да преодолеят травмата от атентатите на 11 септември, получава 34 % подкрепа.
Той изпреварва влиятелния сенатор Джон Маккейн - 26 %, бившия конгресмен Нют Гингрич - 12 % и губернатора на Масачузетс Мит Ромни - 10 %.

Социологическото проучване показва, че личният рейтинг на Хилъри Клинтън сред анкетираните е 67 % одобрение, а на Рудолф Джулиани е 56 %.
Бившата първа дама получава по-голяма подкрепа сред жените 49% срещу 29% при мъжете.

Тя привлича умерените избиратели, отколкото на либерално настроените такива.

При смесена извадка от републиканци и демократи води Джулиани с 67%, следван от Хилъри Клинтън с 56%.
Социолози отдават преднината на спомена в избирателите за активната позиция на кмета по време на атентатите от 11 септември.
За трето място се борят републиканеца Маккейн и демократа Едуардс.

Проучването на в. „Вашингтон поуст" е осъществено между 7 и 11 декември по метода на телефонната анкета сред 1005 души. Грешката е около 3%.