Хиляди участваха в митинг в грузинската столица Тбилиси в петък срещу противоречивия закон срещу неправителствените организации, съобщава АФП.

Законът за "чуждестранното влияние" на управляващата партия "Грузинска мечта" е насочен срещу неправителствени организации или НПО и медии, които получават финансиране от чужбина. Това предизвика месец на огромни улични демонстрации в Тбилиси и предизвика осъждане от Европа и Съединените щати.

Противниците казват, че законът отразява руското законодателство, използвано за заглушаване на несъгласието, и рискува да унищожи шанса на черноморската нация за членство в ЕС.

"Грузинска мечта" разкритикува Съединените щати за "посегателство" върху грузинския суверенитет, след като Вашингтон обяви план за визови ограничения за грузински служители заради законодателството.

От 9 април се провеждат почти ежедневни митинги срещу закона. 

Президентът на Грузия наложи вето на спорния закон

Президентът на Грузия наложи вето на спорния закон

Напрежение в Тбилиси

Грузинските депутати приеха закона миналата седмица, но по-късно беше наложено вето от президента Саломе Зурабишвили, която е в конфликт с правителството.

От пресцентъра на парламента казаха на АФП, че комисия по правни въпроси ще обсъди отхвърлянето на ветото в понеделник, официално стартирайки процедурата, която може да доведе до влизане на мярката в сила.

Гласуването в пленарна зала е насрочено за вторник, съобщиха от пресцентъра.

"Грузинска мечта" има достатъчно депутати, за да преодолее ветото, а Зурабишвили призна, че опитът ѝ да блокира законодателството има само "символична" сила.

Законът за чуждестранните агенти мина и на второ четене в Грузия
Обновена

Законът за чуждестранните агенти мина и на второ четене в Грузия

На фона на продължаващите протести в страната