Хиляди руснаци скандираха името на опозиционния политик Алексей Навални в петък, докато полиция пренесе ковчега в московска църква на Иконата на Божията майка, където се проведе службата, предава "Ройтерс".

Властите блокираха сигналите на мобилни телефони в района. Поддръжниците на Навални казаха, че хиляди хора са дошли пред църквата да отдадат почит.

Дълга опашка от хора, надяващи се да бъдат допуснати да се сбогуват, ръкопляскаха и скандираха "Навални!", докато ковчегът беше пренесен от полицията през метални прегради, блокиращи сградата.

По-късно хората се отправиха към Борисовското гробище, където се провежда самото погребение. От снимките става ясно, че хиляди хора са преминали пеша разстоянието от църквата до гробището - на около 2,5 км, като се твърди, че полицията е задържала някои участници в шествието.

Във видео, предавано от гробището Борисовское, майката на Навални Людмила и бащата Анатолий се навеждат над отворения му ковчег, за да го целунат за последен път, докато малка група музиканти свири.

Прекръстили се, опечалените пристъпиха напред, за да погалят лицето му, преди свещеник нежно да постави бяла плащеница върху него и ковчегът да бъде затворен.

Сред голямата тълпа много хора стиснаха китки цветя, а някои се присъединиха към скандирания - "Русия ще бъде свободна", "Не на войната", "Русия без Путин", "Няма да простим" и "Путин е убиец". "

Съпругата на Навални Юлия и двете му деца, които живеят извън Русия, не присъстваха на погребението.

Юлия Навальная, която обеща да продължи делото на съпруга си, му благодари за "26 години абсолютно щастие".

Според информацията в самото гробище хората не са били ограничени и всички желаещи да се простят с Навални са били допуснати. Самото гробище работи до 17:00 часа (16:00 часа българско време), но не е ясно какво ще стане, ако към часа на затварянето има още хора желаещи да се поклонят на гроба му.

Навални, най-яростният критик на президента Владимир Путин в Русия, почина на 47-годишна възраст в арктическа наказателна колония на 16 февруари, предизвиквайки обвинения от поддръжниците му, че е бил убит. Кремъл отрече всякаква държавна намеса в смъртта му.

Властите забраниха движението му като екстремистко и определиха поддръжниците му като подкрепяни от САЩ агенти, целящи да подклаждат революция. Предишни събрания на негови поддръжници бяха разбивани със сила.

В петък сутринта имаше засилено полицейско присъствие край църквата, внушителна сграда с бял купол в югоизточно московско предградие, с десетки полицейски коли, паркирани наблизо.

Хора носещи цветя пристигнаха рано, за да се опитат да влязат, докато други се наредиха на опашка в подреден вид, докато чакаха службата да започне.

Съюзниците на Навални извън Русия призоваха хората, които искат да почетат паметта му, но не могат да присъстват на погребението му, вместо това да отидат до определени забележителности в собствените си градове в петък вечерта в 19 часа местно време.

Кремъл заяви, че всякакви неразрешени събирания в подкрепа на Навални са нарушение на закона.,

"Само напомняне, че имаме закон, който трябва да се спазва. Всички неразрешени събирания ще бъдат в нарушение на закона и тези, които участват в тях, ще бъдат подведени под отговорност - отново, в съответствие с действащия закон", говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза.

Лавров препоръча на Запада да не се меси в делата на Русия

Лавров препоръча на Запада да не се меси в делата на Русия

Даде примери с Асандж и "Северен поток"

Той отказа да даде оценка за Навални като политическа фигура и каза, че няма какво да каже на семейството на Навални.

Съпругата на Навални Юлия, от която той има две деца, каза, че не е сигурна дали самото погребение ще премине мирно или полицията ще арестува присъстващите. Тя е извън Русия.

Майката на Навални, 69-годишната Людмила, присъства на погребението му заедно с баща му.

Правозащитни групи посъветваха тези, които искат да присъстват, да вземат паспортите си и малките бутилки вода със себе си и им казаха да запишат данните на адвокатите, които могат да им помогнат в случай, че бъдат задържани и мобилният сигнал в района е прекъснат.

Навални беше християнин, който осъди решението на Путин да изпрати десетки хиляди войници в Украйна като лудо начинание, изградено върху лъжи. Църквата, която ще бъде домакин на погребението му, е дарител на руската армия и ентусиазирано рекламира подкрепата си за войната.

В навечерието на погребението му съюзниците му обвиниха властите, че блокират плановете им за провеждане на по-голяма гражданска панихида и казаха, че неизвестни лица дори са успели да осуетят опитите им да наемат катафалка, за да го транспортират до собственото му погребение.

Кремъл заяви, че няма нищо общо с организирането на погребението на Навални.

Съюзниците на Навални - които обещаха да предават на живо събитията от деня онлайн - обвиниха Путин в убийството му, тъй като руският лидер уж не би могъл да толерира мисълта Навални да бъде освободен при потенциална размяна на затворници.

Те не са публикували доказателства в подкрепа на обвинението, но са обещали да изложат как е бил убит и от кого.

Кремъл отрече държавната намеса в смъртта му и заяви, че не е запознат с никакво споразумение за освобождаване на Навални. Смъртният му акт - според съюзниците - казва, че е починал от естествена смърт. 

47-годишният Навални излежаваше присъди в арктическа наказателна колония - общо над 30 години по обвинения, включващи и екстремизъм, които той отхвърли като измислени с цел да го накарат да замълчи.

Властите в Ямало-Ненецкия автономен окръг обявиха днес, че не са открити никакви нарушения в работата на изправителната колония в Харп, където почина Навални. 

Навални спечели възхищението на руската опозиция с доброволното си завръщане в Русия през 2021 г. от Германия, където беше лекуван след опит да бъде отровен с нервнопаралитично вещество в Сибир.

Навални твърдеше, че е бил отровен в Сибир през август 2020 г. От своя страна Кремъл отрече да е бил замесен в случая.

Поддръжниците на Навални го представяха като руския Нелсън Мандела, който един ден ще излезе от затвора, за да застане начело на страната си.

Сътрудници на критика на Кремъл изразиха притеснението си, след като Навални беше преместен н в наказателната колония в Ямало-Ненецкия регион.

Въпреки че Навални е добре известен на Запад, държавната телевизия в Русия също не го споменаваше от години, а когато го правеше, беше кратко и в негативна светлина.

Днес погребват Навални

Днес погребват Навални

Сътрудниците му очакват полицейски репресии