Хиляди студенти в Хонконг се събраха в университетския кампус в Китайския университет, за да започнат едноседмичен бойкот на учебните занятия, съобщава БиБиСи.

Студентите протестират срещу позицията на Китай относно изборната реформа в Хонконг. Студенти от повече от 25 университета участват в акцията.

Протестът е прелюдия към по-голям протест на 1-ви октомври, планиран от продемократичната група „Окупирай центъра".

Пекин отхвърли отворените номинации за избори за кмет и ръководни институции на града, разбивайки надеждите на тези, които желаят пълноценна демокрация.

Повечето студенти носят бели тениски с жълти панделки, цвят, възприет от продемократичните активисти.

Студентите също са организирали серия от демонстрации и публични лекции в парк в близост до правителствените сгради през седмицата.

Около 400 преподаватели и непедагогически персонал също взема участие в подкрепа на студентите.

Въпросът за това как Хонконг трябва да избере своя лидер прикова вниманието на града през последните месеци, предизвиквайки протести и от продемократичния лагер, и от лагера, който подкрепя Пекин.

Китайското правителство обеща преки избори за лидер на Хонконг до 2017 г.

Но през август Китай постанови, че гласоподавателите ще имат избор само от списък с двама или трима кандидати, избрани от комисия по номинациите. Според активистите за повече демокрация Китай ще използва тази комисия, за да отсява кандидатите и да пречи на неодобряваните от него да се явяват на избори.

Великобритания предаде обратно Хонконг на Китай през 1997 г.