Хиляди унгарци се присъединиха към ежегодния гей парад в Будапеща в подкрепа на ЛГБТ хората (лесбийки, гейове, бисексуални и транссексуални) и протестират срещу закон, който ограничава преподаването на въпросите на хомосексуалността и транссексуалността в училищата, предаде "Ройтерс".

Премиерът националист на Унгария Виктор Орбан, който е на власт от 2010 г., наложи социална политика, която според него има за цел да защити традиционните християнски ценности от западния либерализъм, предизвиквайки напрежение с Европейския съюз.

ЕС забавя с 2 месеца преговорите за възстановяване на Унгария заради ЛГБТ и върховенство на закона

ЕС забавя с 2 месеца преговорите за възстановяване на Унгария заради ЛГБТ и върховенство на закона

Орбан: Идеологическа война, одобрихме закона за закрила на децата и станахме много корумпирани

Европейската комисия започна съдебни действия срещу правителството на Орбан заради новия закон, който влезе в сила този месец, настоявайки, че е дискриминационен и противоречи на европейските ценности за толерантност и индивидуална свобода.

Демонстрантите по време на шествието по улиците в централната част на Будапеща заявиха, че законодателството разделя страната от бившия съветски лагер, която сега е член на Европейския съюз, уточнява "Ройтерс" за американските си читатели.

"Законът е безобразие. Ние живеем в 21 век, когато подобни неща не трябва да се случват. Вече не сме в комунистическите времена, това е ЕС и всеки трябва да може да живее свободно", настоя 27-годишният Ищван, който беше на гей парада с приятеля си.

Унгария нахока Брюксел заради задействането на наказателна процедура за ЛГБТ закона

Унгария нахока Брюксел заради задействането на наказателна процедура за ЛГБТ закона

"Това са абсурдни неща"

Правителството на Орбан, което е изправено пред трудни избори през следващата година, казва, че правата на ЛГБТ и други подобни социални проблеми са въпроси, по които трябва да решават националните правителства. То твърди, че законът имал за цел да защити децата и не поставя под прицел хомосексуалистите.

Организаторите посочиха в изявление, че демонстрацията щяла да покаже противопоставяне на "жадните за власт политици" и ще отхвърли сплашването на ЛГБТ хората.

"Вместо да защитава малцинствата, правителството използва закони, за да направи членовете на ЛГБТ общността изгнаници в собствената си страна", изтъкнаха те.

ЕС съди Унгария за анти-ЛГБТ закона, а ЕК спря 7,2 млрд. евро за Covid възстановяване

ЕС съди Унгария за анти-ЛГБТ закона, а ЕК спря 7,2 млрд. евро за Covid възстановяване

Дело пред съда на ЕС с потенциални финансови санкции за Унгария

Орбан дължи част от изборния си успех на твърдата линия по отношение на имиграцията. След като този проблем отстъпи от политическия дневен ред, фокусът му се насочи към въпросите на пола и сексуалността.

Богларка Балаш, 25-годишна икономистка, която се присъедини към демонстрацията, коментира, че законодателството е инструмент в предизборната кампания. "Това не е нищо повече от отклонение, което се опитва да раздели страната. Това е провокация заради изборите", подчерта тя.

Допитване от миналия месец на социологическата агенция Ipsos установи, че 46% от унгарците подкрепят еднополовите бракове.

Лайен заплаши Унгария, че ще усети пълната сила на закона на ЕС

Лайен заплаши Унгария, че ще усети пълната сила на закона на ЕС

За ЕС няма по-важен въпрос от "нашите ценности, идентичност" и сексуална ориентация

Повече от 40 посолства и чуждестранни културни институции в Унгария публикуваха изявление в подкрепа на гей парада в Будапеща.

"Ние насърчаваме стъпки във всяка държава за гарантиране равенството и достойнството на всички хора, независимо от тяхната сексуална ориентация или полова идентичност", пишат подписалите, включително посолствата на САЩ, Великобритания и Германия.

29-годишният Балинт Берта, който работи в магазин за дрехи, заяви, че законодателството създава изкуствено напрежение в обществото. "Колкото повече политиката подстрекава това, обществото ще се обърне и хората ще се обърнат един срещу друг след известно време", предупреди той.

Анти-ЛГБТ законът на Унгария вече е действащ въпреки заплахите на ЕС, че ще я накаже

Анти-ЛГБТ законът на Унгария вече е действащ въпреки заплахите на ЕС, че ще я накаже

Забранено е съдържание за хомосексуалност или промяна на пола за под 18-годишни