Президентът на Индонезия скоро ще подпише указ, разрешаващ употребата на химическо кастриране за наказание на педофили. Това обяви главният прокурор Мухамад Прасетьо, цитиран от „Ройтерс".

Индонезия ще се присъедини към малката група от държави, позволяващи такова наказание, включително Полша, Русия и Естония, както и някои от щатите на САЩ. През 2011 г. Южна Корея стана първата азиатска държава, която използва химическо кастриране като наказание.

„Ние сме много загрижени заради случаите на детско малтретиране и блудство. Това явление е достигнало извънредни нива", заяви пред репортери след заседанието на кабинета главният прокурор.

Той допълва, че е договорено, че ще има и допълнително наказание, така че хората да бъдат накарани да мислят хиляди пъти преди да направят това.

Очаква се скоро президентът Джоко Видодо да издаде президентски указ за налагане на наказанието, след като кабинетът е одобрил мярката.

Химическата кастрация ще включва инжектиране на осъдените педофили с женски хормон с надеждата, че сексуалното им желание ще изчезне, обясни обвинителят.

Изнасилването на 6-годишно дете от група портиери в Американското посолство миналата година предизвика призиви за по-строги наказания.

Оттогава има редица други случаи на сексуални престъпления срещу деца. По-рано този месец в столицата Джакарта 9-годишна ученичка е била изнасилена и убита. Във връзка със случая е арестуван 39-годишен мъж. Полицията смята, че момичето е било удушено с кабел на зарядно за телефон.