Крис Хипкинс положи клетва в сряда като 41-ят министър-председател на Нова Зеландия след неочакваната оставка миналата седмица на Джасинда Ардърн, съобщи АП. 44-годишният Хипкинс обеща подход за връщане към основите, фокусиран върху икономиката и това, което той описа като "пандемията на инфлацията".

Крис Хипкинс е следващият премиер на Нова Зеландия

Крис Хипкинс е следващият премиер на Нова Зеландия

Той е единственият кандидат да замени на поста Джасинда Ардърн

Той ще има по-малко от девет месеца преди да участва в решаващи парламентарни избори. Проучванията на общественото мнение показват, че неговата Лейбъристка партия изостава от консервативната си опозиция.

Генерал-губернаторът на Нова Зеландия Синди Киро ръководи церемонията по полагане на клетва, след като по-рано прие оставката на Ардърн.

Припомняме, че Хипкинс беше министър на образованието и полицията при Ардърн. Той стана обществено известен по време на пандемията от COVID-19, когато пое един вид роля в управлението на кризи. Но той и други либерали дълго време бяха в сянката на Ардърн, която се превърна в глобална икона на левицата и пример за нов стил на лидерство.

Хипкинс одобрен от лейбъристите за премиер на Нова Зеландия

Хипкинс одобрен от лейбъристите за премиер на Нова Зеландия

Това беше само формалност, тъй като беше единствен кандидат

Във вторник Ардърн направи последната си публична изява като министър-председател, като каза, че хората ще й липсват най-много, защото те са били "радостта от работата".

Държавен глава на Нова Зеландия е британският крал Чарлз III, а Киро е негов представител в Нова Зеландия, въпреки че в наши дни отношенията на нацията с монархията са до голяма степен символични.