Холандското правителство започва да отделя средства от идната година за организиране на съдебен процес за виновните за падането на пътническия самолет Boeing, полет MH17 през 2014 година, съобщи вестник The Telegraph, цитиран от ТАСС.

Владимир Путин заяви на Марк Рюте, че има доста неизяснени въпроси за Боинг 777

Владимир Путин заяви на Марк Рюте, че има доста неизяснени въпроси за Боинг 777

Пътническият самолет се разби в Украйна м.г.

Според изданието, "в бюджета на министерството за сигурност и правосъдие за тази цел в следващата година са резервирани €9 млн. Определената сума, изчислявана на милиони долари, планирани към разходите за 2023 г.

В документа се отбелязва, че Холандия поема разходите по процеса и разплащането с държавните обвинители.

Отломката е от „Боинг” 777 на Malaysia Airlines, потвърди Малайзия

Отломката е от „Боинг” 777 на Malaysia Airlines, потвърди Малайзия

Вярвам, че се приближаваме към разрешаване

Финансирането от външни източници е нежелателно, уверени са в министерството "доколкото е необходимо да се избягват всякакви действия, които могат да бъдат възприети в качеството на опит за влияние на независимостта на съда".

Освен това, ведомството поема и всички разходи по защита на свидетелите, "за да избегне необходимостта да споделя конфиденциална информация за тази програма".

По-рано кралят на Холандия Вилхем-Александър заяви, че Амстердам носи отговорност за това справедливостта да възтържествува за роднините на жертвите на катастрофата и виновните за трагедията да бъдат наказани.

Полет 17 на Малайзия Еърлайнс (MH17/MAS17) е редовен международен полет по линията Амстердам - Куала Лумпур на малайзийската авиокомпания "Малайзия Еърлайнс". Загиват всички 298 души на борда (283 пътници, 15 членове на екипажа). Води се разследване на причините за катастрофата.

Припомняме, самолет "Боинг 777-200ER" изчезва от радарите на авиодиспечерите, летейки над Източна Украйна, на 17 юли 2014 година. Малко по-късно е съобщено, че са открити останките на самолета близо до село Грабово (на украински: Грабове) в Донецка област.

Мястото на авиокатастрофата е край границата на Донецка с Луганска област, на 35 километра от украинската граница с Русия. Този район е в зоната на Донбас, където се развива продължителен въоръжен конфликт.