Началникът на командването на морската пехота на Холандия генерал Джеф Макмътри обвини руските военни в провокации по време на ученията на британските е холандските морски пехотинци зад полярния кръг, съобщи "The Telegraph".

"Когато извършваме маневри в рамките на нашата програма за противоракетна отбрана, виждаме повече руски кораби от обикновено и те се приближават повече до нас, отколкото в предходни десетилетия. Очевидно искат да забелязваме присъствието им." - коментира Макмътри.

Той допълва, че по време на ученията над военните кораби на Великобритания и Холандия постоянно са прелитали руски изтребители. По думите му, те са обозначавало присъствието си по провокативен начин.

По-рано днес министърът на отбраната на Холандия Анк Бейлевелд заяви, че Амстердам и Москва са в състояние на кибервойна.

Холандският военен министър смята, че страната й е в кибервойна с Русия

Холандският военен министър смята, че страната й е в кибервойна с Русия

Бейлевелд предложила на НАТО своя отряд за киберсигурност

По-рано беше съобщено, че Русия е организирала хакерска атака срещу офиса на Организацията за забрана на химическите оръжия в Хага. В обвинените за атаката руски агенти са намерени 20 хиляди евро, антена, мобилни телефони и бележка от московско такси от улица, където е разположена една от сградите на Главното разузнавателно управление на Русия.