На Тайван беше наредено да напусне посолството си в Хондурас след прекъсването на дипломатическите отношения между двете страни, съобщава "Ройтерс".

Вчера заместник-министърът на външните работи на централноамериканската държава Антонио Гарсия официално издаде заповедта, въпреки че Тайван отзова своя посланик в Хондурас.

Министърът даде на Тайпе тридесет дни да освободи сградата.

Той посочи, че този срок е "повече от достатъчно време, за да си съберете багажа и да си тръгнете" и добави, че служителите искат "подредено, приятелско" напускане.

Говорителят на тайванското външно министерство Джеф Лиу пък заяви, че 30 дни са "международна норма".

Тайван зове Хондурас да не се изкушава от "отровата" на Китай

Тайван зове Хондурас да не се изкушава от "отровата" на Китай

След като Тегусигалпа пожела да установи дипломатически връзки с Пекин

Прекъсването на двустранните отношения дойде, след като президентът на Хондурас Ксиомара Кастро обяви, че нейното правителство ще се стреми да установи отношения с Китай. Това обаче предполага да подкрепи китайската политика за непризнаване на Тайван като отделна държава.

В събота външното министерство на Хондурас заяви, че признава Китайската народна република за единственото легитимно правителство, което представлява цял Китай и че Тайван е "неделима част от китайската територия".

Ведомството допълни, че студенти от Хондурас със стипендии в Тайван ще могат да прехвърлят обучението си в Китай.

От своя страна Лиу посочи, че стипендиите на студентите от Хондурас ще продължат до края на настоящия срок, след което ще им бъдат осигурени еднопосочни билети за дома.

Хондурас е деветият дипломатически съюзник, който Тайпе губи от Пекин, откакто подкрепящият независимостта президент на острова Цай Инуън за първи път встъпи в длъжност през май 2016 г.

Хондурас загърбва Тайван и протяга ръка към Китай

Хондурас загърбва Тайван и протяга ръка към Китай

Латиноамериканската страна иска да установи официални дипломатически отношения с Пекин

Миналата седмица Тайван заяви, че е "силно недоволен" от прекъсването на дипломатическите отношения с Хондурас, продължили над 80 години, и призова Тегусигалпа "да внимава с рисковете от ангажиментите на Китай, поети при предложението му за дипломатически отношения".

Междувременно бившият президент на Тайван Ма Инджоу замина за 12-дневно посещение до Китай въпреки призивите да отмени пътуването, след като Хондурас прекъсна дипломатическите отношения с Тайван.

Президентът на Тайван пък в събота посети военни инженери и прегледа обучението им преди пътуването до САЩ и Централна Америка тази седмица.

Тя ще започне своето високопоставено и чувствително пътуване до Америка в сряда. Очаква се да се срещне с говорителя на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти в Лос Анджелис.

Предстоящата ѝ визита беше разкритикувана от Китай.

Китай не се отказва от мирно обединение с Тайван

Китай не се отказва от мирно обединение с Тайван

Пекин решително се противопоставя на независимостта на острова