"Ще навлезем в период, който ще бъде поредица от ужасни драми." Очакванията са на разследващия журналист Христо Грозев от интервю за писателя в изгнание Михаил Зигар малко преди погребението вчера на руския опозиционер Алексей Навални.

Христо Грозев смята обаче, че убийствата в Русия на критици на Владимир Путин и режима му може да продължат. Навални може и да не е последната цел на Владимир Путин, а възможна мотивация е да докаже на Запада, че Русия вече няма червени линии.

Източник от службите, ползван от Христо Грозев, му е намекнал, че смъртта на Алексей може и да не е последният инцидент. "Не искам да правя прогнози, но наистина се страхувам, че мотивацията на Путин беше това убийство да докаже на Запада, че вече няма червени линии, и по този начин да принуди западните страни да преговарят с Украйна според собствените му условия."

Вероятно Путин държи в ръцете си много сигнални изстрели - както във филмите със заложници, където мафията започва да ги избива един по един, преди да им се дадат 10 милиона в куфари. Путин ще даде още сигнали на Запада, че "ако не сте готови да преговаряте, ще стане още по-лошо".

По-добре е да сме подготвени за най-лошия сценарий и да се направи всичко, за да се предотврати това, и, посочва Христо Грозев: "Да не се носят розови очила."

Христо Грозев не говори директно за възможностите да се осъществи този процес на изнудване - дали става въпрос за убийства на вътрешната руска опозиция, или пък за убийства зад граница, каквито вече не веднъж са извършвани от руските служби. Казва обаче, че вече е изградено ново и по-младо поколение агенти, набор 93 - 98, обучени специално да работят в чужбина.

Znak: 9 знакови отровителства на Кремъл през този век

Znak: 9 знакови отровителства на Кремъл през този век

Само казусът Скрипал е разследван сериозно...

За преговорите за размяната на Навални за офицера от ФСБ Красиков

Христо Грозев предварително се извинява, че няма да разкрие всички детайли и ще бъде обран, но това е мотивирано от незавършеността на процеса. А и има и други политически затворници, по чиято съдба ще продължи да се работи. Казва обаче, че по размяната са започнали да работят след началото на войната, защото именно тогава е станало ясно, че всички червени линии от страна на руските власти вече са преминати и няма политическа и репутационна цена за режима на Путин, която да не са готови да платят. Следователно и вече няма нещо, което както преди да сдържа Путин да доведе до завършек опита за убийство на Алексей. На второ място, за да стане Алексей Навални най-шумният и видим противник на войната и тя да бъде прекратена възможно най-скоро, той е трябвало да бъде на свобода, а не в затвора. И въпреки че никой от екипа му не го е попитал, са взели решение, че моралната математика, която му наложила да се върне в Русия преди началото на войната, вече се е променила.

А от самото начало е било ясно кой е най-ценният от всички шпиони, които са в затвора в цивилизования свят - Вадим Красиков. От опита му в разследванията на действията на ФСБ, Христо Грозев разказва, че такива задачи в чужбина, като на Красиков, се поставят на вече заслужили агенти. Дава и пример със случая Скрипал - хората, които са изпратени във Великобритания, са вече герои за руските служби. А на героите на Русия властите възлагат показни и символични акции, не като някакво задължение, а като привилегия.

Убийството на чеченец, наречен от Путин "терорист", в центъра на Берлин не е задача, а привилегия. А и никога до този момент руският президент не е бил толкова ангажиран да оправдава убийството и то на бежанец публично и открито, анализира Христо Грозев. Това означава, че Красиков е много важен на Владимир Путин, както и че не е обикновен офицер от ФСБ.

Русия се канела да размени Навални за Вадим Красиков?

Русия се канела да размени Навални за Вадим Красиков?

Руският опозиционер бил на косъм от освобождаване при размяна на затворници

В процеса по договаряне на размяната е направен списък с руски агенти, които се намират в затвори в Америка, Европа, Полша, Норвегия, дори и в Бразилия, и които могат да бъдат включени в един такъв обмен. Преговорите са започнали първо на база западните страни, тъй като и американците в руски затвори не са малко. Христо Грозев отчита и затварянето на журналиста Евън Гершкович малко след началото на руската инвазия в Украйна. Разказва и че оптимизмът е бил висок до... деня на убийството на Навални.

Христо Грозев смята, че Путин е знаел за плана за размяна - подробностите вероятно са му били разказани от Роман Абрамович, който е действал като преговарящ. Сигурен е обаче, че Дмитрий Песков, говорителят на Кремъл, е бил наясно още преди година.

Грозев разказва и че когато гледал интервюто на Владимир Путин с Тъкър Карлсън, вече бил убеден в това, че Путин е информиран за хода на преговорите - в интервюто руският президент се обръща директно към американците, които наистина смята за собственици на Германия, и изразява своето недоволство. В думите му за васалите и размяната на Еван Гершкович и Красиков, но без да назовава Навални, личи възмущението на Путин от предложението за Навални. Но Западът не се отклонява и остава на позицията си, заключава Христо Грозев.

Русия не изключва да размени американския журналист Гершкович

Русия не изключва да размени американския журналист Гершкович

Москва иска в замяна Германия да освободи Вадим Красиков

Разследва ли се смъртта на Алексей Навални

След смъртта му, Христо Грозев потвърди, че заедно с "Фонда за разследване на корупцията", основан от Навални, работят по разследване на обстоятелствата около смъртта на политика в наказателна колония в далечен Сибир.

Когато преди четири години служители на ФСБ се опитаха да отровят Алексей Навални, разследващият журналист от Bellingcat Христо Грозев заедно със екипа на ФБК успяха да ги проследят и открият. Сега, по думите на Грозев, руските властите се крият много повече от преди, преди всичко научавайки се как да прикриват следите си именно от предишните им разследвания. Въпреки това журналистът е убеден, че те, властите и службите в Русия, продължават да правят грешки. А самото поведение на властите в последните две седмици показва, че имат какво да крият и показват страх и безпокойство. "Мисля, че скоро ще открием причината за този страх."

На този етап е невъзможно да се направи заключение за престъпление въз основа на непълните данни, но с уговорката, че изводът му е аналитеч, Христо Грозев заявява, че случилото е определено е условен "Новичок". Иначе убийството с Новичок от преди четири години остава недовършено, а в него е вложено много, и усилия, и средства.

47-годишният Навални почина в арктическа наказателна колония на 16 февруари. Кремъл отрече руската държава да е замесена в смъртта му. Смъртният акт на Навални гласи, че той е починал от естествена смърт. 

Смъртта на опозициония активист и политик дойде четири години след опита за убийството му през 2020 г. с "Новичок"

Преговаря ли се за размяна и на руски опозиционери, гниещи в затворите?

Преговаря ли се за размяна и на руски опозиционери, гниещи в затворите?

Wall Street Journal публикува статия, озаглавена "Путин иска своя убиец обратно"