Международната правозащитна организация Human Rights Watch обвини Израел в извършването на военни престъпления при нападението над три училища под шапката на ООН в Ивицата Газа по време на сраженията през юли и август, убивайки цивилни палестинци, които бяха потърсили подслон там, съобщава "Ройтерс".

Базираната в Ню Йорк правозащитна организация излезе с доклад в четвъртък, в който подробно са описани инцидентите, които са се случили по време на 50-дневния конфликт между Израел и "Хамас", който приключи с постигането на примирие на 26 август.

„Трите удара на Израел, които причиниха разрушения в училищата в Газа, които приютяваха напуснали домовете си хора, причиниха многобройни жертви сред цивилното население в нарушение на законите на войната", се казва в доклада, който е съставен въз основа на интервюта със свидетели и теренни проучвания в контролирания от Хамас анклав.

От израелското правителство и от армията са отказали да коментират. Но по време на сраженията в Газа Израел отхвърли тогавашните твърдения на "Хюмън райтс уотч", че са извършили военни престъпления и заявиха, че правозащитниците трябва да се фокусират върху обстоятелството, че „Хамас" поставя палестинските цивилни в опасни условия, използвайки жилищните райони, от които изстрелват ракети и в които съхраняват оръжия.

Правозащитниците също така заявяват, че са скептични относно надеждността на пет криминални разследвания, обявени в сряда от израелската армия за военните операции в Газа.

От правозащитната организация казват, че 45 души, включително 17 деца, са били убити в или близо до добре обозначени училища в ударите на 24 юли в северната част на Газа, на 30 юли в бежански център и на 3 август в южната част на анклава.