Йеменските хуси освободиха 113 затворници, принадлежащи към правителствените сили, на 26 май. Хусите нарекоха този ход "едностранна хуманитарна инициатива" за помилване на затворници и връщането им на семействата им, предаде "Ройтерс".

"Повече от освободените са болни, ранени и възрастни хора", каза Абдул Кадер Ал-Муртада, ръководител на комитета по въпросите на затворниците, управляван от хусите, който обяви освобождаването и обясни, че задържаните са пленени правителствени войници на бойния фронт.

Но международно признатото правителство на Йемен заяви, че задържаните не са войници, а цивилни, отвлечени от хусите от домове, джамии и работни места.

Ракета удари петролен танкер край Йемен

Ракета удари петролен танкер край Йемен

На борда е избухнал пожар

Маджед Фадаил, заместник-министър по правата на човека в международно признатото правителство на Йемен, в публикация в социалната медийна платформа X, написа, че "освобождаването на тези жертви под каквото и да е име не освобождава хусите от това престъпление".

В изявление Международният комитет на Червения кръст (МКЧК) също потвърди едностранното освобождаване на 113 "свързани с конфликт" задържани и обясни, че е съдействал на задържаните, за да гарантират, че освобождаването им е било хуманно и достойно.

"Чувствам се напълно спокоен, сякаш съм преродил. Защото бяхме отчаяни и мислехме, че никога няма да излезем", каза Муршед Ал Джамаай, задържан, освободен на 26 май.

Йемен е затънал в конфликти, откакто хусите свалиха правителството в столицата Сана в края на 2014 г. Водената от Саудитска Арабия военна коалиция се намеси през 2015 г., като това имаше за цел да възстанови правителството.

Контурите на предложената пътна карта на ООН за мир в Йемен бяха договорени през декември м.г., но напредъкът спря, след като хусите засилиха атаките срещу кораби в и около Червено море, като заявиха, че така действат в знак на солидарност с палестинците в Газа.

Нападенията засегнаха глобалната търговия, разпалиха страховете от инфлация и задълбочиха безпокойството, че последиците от войната Израел-Хамас могат да дестабилизират части от Близкия изток.

Припомянме, че на 25 май хусите заяви, че ще осовободят около 100 затворници, но по-късно същия ден, освобождаването беше отложено, като не станаха ясни причните за отлагането. 

Хусите отлагат освобождаването на затворниците

Хусите отлагат освобождаването на затворниците

Забавянето е причинено от "технически причини"