Йеменските хуси съобщиха в сряда, че са атакували американски военен кораб и плавателен съд, наречен Destiny в Червено море, като част от продължаваща кампания от атаки, която според подкрепяната от Иран групировка има за цел да покаже солидарност с палестинците в Газа, предава "Ройтерс".

В излъчена по телевизията реч военният говорител на хусите Яхя Сареа каза, че те са атакували американски разрушител, наречен "Майсун" в Червено море, с редица "подходящи военноморски ракети".

Хусите също са атакували кораб наречен Destiny, защото е бил на път за израелското пристанище Ейлат на 20 април, добави Сареа.

Сареа не уточни датите, когато двата кораба са били атакувани. 

Редица търговски превозвачи пренасочиха корабите си към други маршрути след атаките в Червено море на хусите, които контролират голяма част от Йемен и твърдят, че действат в знак на солидарност с палестинците, докато Израел и "Хамас" водят война в Газа.

По-рано във вторник бе съобщено, че американските разрушители, които са част от операция Prosperity Guardian,  работят с темпове, невиждани от Втората световна война.

Корабите на САЩ в Червено море работят с темпове, невиждани от Втората световна война

Корабите на САЩ в Червено море работят с темпове, невиждани от Втората световна война

Подкрепяните от Иран хуси продължават да представляват заплаха за ключови морски пътища