Силите на хусите са ударили кораб за насипни товари с две противокорабни крилати ракети в Аденския залив. Има данни за един ранен. Това са съобщили от Централното командване на САЩ в четвъртък, цитирани от "Ройтерс".

"Двете ракети удариха "Вербена" , плаващ под флага на Палау, украинска собственост, експлоатиран от Полша кораб за насипни товари. "Вербена" наскоро акостира в Малайзия и беше на път за Италия, превозвайки дървени строителни материали", се казва в изявление на CENTCOM.

САЩ налагат санкции на търговски посредници на хусите

САЩ налагат санкции на търговски посредници на хусите

Засегнати са лица, организации и плавателни съдове

"Съобщава се за щети и последващи пожари на борда. Екипажът продължава да се бори с огъня. Един цивилен моряк беше тежко ранен по време на нападението. Самолет от USS Philippine Sea (CG-58) медицински евакуира ранения моряк до кораб на партньорските сили наблизо за медицинска помощ.

Към четвъртък екипажът все още се бореше с огъня, според Marine Link. Позовавайки се на фирмата за морска сигурност Ambrey, корабът е бил ударен на около 129 морски мили източно от Йемен.

Припомняме, че атаката следва поредица от атаки на хусите срещу търговски кораби през седмицата.

В сряда гръцкият кораб MV Tutor беше атакуван с бомба с дрон, каза говорител на хутите. Организацията за морска търговия на Обединеното кралство съобщи, че корабът е бил ударен край бреговете на Ходейда от малък бял кораб.

Съединените щати призоваха йеменските хуси незабавно да освободят задържаните служители на международни организации. Сред задържаните има и служители на посолството на САЩ в Сана.

Миналата седмица Подкрепяните от Иран бунтовници задържаха 11 служители на ООН в Йемен. Посланикът на Съединените щати в Йемен Стивън Фейгин осъди задържанията и ги нарече "шокиращи".

САЩ зоват хусите да освободят пленените служители на международни организации

САЩ зоват хусите да освободят пленените служители на международни организации

Вашингтон нарече задържанията "шокиращи"

Агенцията за разузнаване на отбраната съобщи, че от средата на февруари трафикът през Червено море е намалял с 90 процента, според доклад, публикуван в четвъртък.

От ноември до март 18 кораба са били нападнати от силите на хусите.