САЩ все още не са забелязали никакви признаци, че Русия е преместила ядрени оръжия в съседна Беларус или където и да е другаде, каза говорителят на Съвета за национална сигурност на Белия дом Джон Кърби в неделя в "Face the Nation" на CBS.

Припомняме, че по-рано днес Пентагонът също излезе с подобно изявление, в което заявява, че САЩ не виждат никакви признаци Русия да се готви за използва ядрените си оръжия.

"Видяхме съобщенията и изявленията на Русия и ще продължим да следим ситуацията", се казва в изявлението на американското министерство на отбраната. Пентагонът заявява и че няма причина да променяме начина, по който действат стратегическите ядрени сили, и не виждат признаци и Русия да се готви да използва ядрени оръжия.

Трансферът на ядрени оръжия от Русия – ново ниво на глобална заплаха

Трансферът на ядрени оръжия от Русия – ново ниво на глобална заплаха

Пентагонът: Видяхме съобщенията и ще продължим да следим ситуацията

По-рано днес изявлението на руския президент Владимир Путин вече беше осъдено като безотговорно от НАТО и ЕС. 

Разполагането на руски тактически ядрени оръжия в Беларус е голяма стъпка към ескалация на конфликта в Украйна. По време на конфликта Путин неведнъж споменаваше ядрените оръжия, но той предприе само една конкретна практическа стъпка, когато обяви прекратяването на действието на договора СТАРТ III.

Дори вербалната заплаха за използване на ядрени оръжия, чийто основен атрибут е възпирането, сама по себе си е действие, което има изключително негативно въздействие върху стратегическата стабилност в света. Какво да кажем за практическото преместване на заряди, макар и тактически, в зоната на военните действия.

Говорейки за разполагането на тактически ядрени бойни глави в Беларус, Путин се позовава на действията на САЩ. Американците действително съхраняват някои ядрени арсенали в европейски страни, предимно в Турция и Западна Европа. Нещо повече, САЩ дори провеждат програма за модернизация на тези бойни глави. В момента в американските складове се съхраняват само свободно падащи бомби - там не са останали тактически ракети с ядрени бойни глави. Техните партньори не могат да ги използват без разрешението на американските военни - това е технически невъзможно.

Борел вижда заплаха за европейската сигурност в ядрени оръжия в Беларус

Борел вижда заплаха за европейската сигурност в ядрени оръжия в Беларус

ЕС е готов да отговори на ескалацията с допълнителни санкции