Британски военни самолети са излетели от Кипър, за да прехванат безпилотни самолети, изстреляни от Иран към Израел.

"Лондон е наредил на изтребители да се вдигнат във въздуха от база в Кипър, за да противодействат на изстрелването на ирански дронове и да защитят Израел", съобщават британските медии.

Според уебсайтовете за проследяване на въздушния трафик изтребител Typhoon и самолет за зареждане с гориво Voyager са излетели от базата на британските военновъздушни сили в Акротири, Кипър, в посока североизток.

По-рано беше съобщено, че Иран е изстрелял десетки безпилотни самолети към Израел в отговор на неотдавнашния въздушен удар по иранското консулство в Дамаск.

Иран изпрати десетки дронове към Израел
Обновена

Иран изпрати десетки дронове към Израел

Очаква се до няколко часа да достигнат въздушното пространство на Израел

"В отговор на засилените ирански заплахи и нарастващия риск от ескалация в Близкия изток правителството на Обединеното кралство работи с партньори от целия регион, за да насърчи деескалацията и да предотврати по-нататъшни нападения... Ще продължим да си сътрудничим тясно с нашите регионални партньори в интерес на деескалацията."

Това се казва в декларация на британското министерство на отбраната. То е взело решение да прехвърли в Близкия изток допълнителни изтребители и самолети-цистерни за засилване на отбраната.

Израелската телевизия "Канал 12" съобщи, че американски и британски военни самолети са свалили няколко безпилотни летателни апарата, предназначени за Израел, над граничната зона между Ирак и Сирия.

Неназовани американски служители заявиха пред агенция Ройтерс, че военните са свалили ирански безпилотни самолети, но не разкриха колко на брой или точното им местоположение.