Франция осъжда изявлението на руския президент Владимир Путин относно споразумението с Беларус за разполагане на тактически ядрени оръжия на територията на последната. Това съобщи в изявлението си в неделя френското външно министерство.

"Франция осъжда изявлението на руския президент за сключено споразумение между Русия и Беларус за разполагане на ядрени оръжия там", се казва в изявлението.

Отбелязва се, че след преустановяването на участието на Русия в Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег и ракети с по-малък обсег (Нов СТАРТ) миналия февруари, това споразумение представлява допълнителен елемент от ерозията на международната архитектура на контрола върху въоръженията и стратегическата стабилност в Европа.

"Франция потвърждава значението, което придава на спазването на декларацията от 3 януари 2022 г., одобрена от Владимир Путин и всички държавни или правителствени ръководители от P5, за предотвратяване на ядрена война и надпревара във въоръжаването. Той призовава Русия да демонстрира отговорност, която се очаква от една ядрена сила, и да преразгледа това дестабилизиращо споразумение", се казва в изявлението.

НАТО: Разполагането на ядрени ракети в Беларус е опасно и безотговорно

НАТО: Разполагането на ядрени ракети в Беларус е опасно и безотговорно

Украйна иска спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН

Както беше съобщено, Путин каза, че Русия ще разположи тактически ядрени оръжия в Беларус. По-рано, през февруари тази година, той каза, че Русия оттегля участието си в Договора за съкращаване на стратегическите настъпателни въоръжения, подписан със САЩ (НОВ СТАРТ), въпреки че разпоредбите на договорния документ не предвиждат възможност за неговото "суспендиране".

Изявлението на Путин вече бе осъдено от ЕС и НАТО като безотговорно. Отделни държави обвиниха Русия, че въвлича Беларус във войната. Според САЩ засега няма индикации, че ядрени оръжия са премествани.