самолетоносач USS Nimitz Въпреки продължаващото унищожаване на ракетите "Ал Самуд-2" в Ирак, в района на Персийския залив се отправят нови групи с техника и хора.

Вчера за там потегли самолетоносачът "USS Nimitz", екскортиран от 8 военни кораби от калифорнийското си база край Сан Диего.

На борда на "USS Nimitz" има 5500 души и 70 самолета F/A-18. По този повод обаче говорителят на президентската администрация Ари Флайшър казва, че това не е истинско въоръжаване.

На борда на 8-те военни кораба се намират около 8 000 войници и моряци. Те пътуват за залива, за да заместят един от петте самолетонасача, които се намират там.

Американските медии съобщават, че през изминалата седмица в региона са били изпратени над 60 000 американски войници. Към тях се причисляват единици от Тексас, Луизиана и Германия. Те няма да чакат до края на април, предупреждава още американската преса.

Официален Вашингтон твърде много разчита в Турция да се разположат американски войски. Флайшър обаче смята, че САЩ могат да спечелят война срещу Ирак и без помощта на Турция. Имаме план Б, казва американският президентски говорител. От където и да бъде ударът, военната мисия ще бъде успешна, убеден е Флайшър.

Иракският министър на информацията съобщи, че Багдад ще продължава да унищожава рекетите “Ал Самуд-2”. Припомняне, че Ирак разполага с общо 120 такива ракети. Ние не виждаме тотално, пълно и мигновено разоръжване, коментира въпроса Флайшър. Той подчерта, че на Ирак му остават седмици, а не месеци и че Джордж Буш няма да промени решението си за използването на военни средства. Официален Багдад заявява от своя страна, че ако стане ясно, че все пак САЩ ще нападнат Ирак, унищожаването на ракетите ще бъде прекратено мигновено.