За втори път в рамките на една седмица руският министър на отбраната Сергей Шойгу излезе с изявление за успех на руската армия при отблъскването на започналата украинска контраофанзива, съобщава Руската служба на Би Би Си.

Според изявлението му в 1:30 ч. през нощта в Запорожско направление "противникът е направил опит за пробив на отбраната със силите на 47-ма механизирана бригада с численост до 1500 души и 150 бронирани машини".

Според Шойгу руските военни са успели да отблъснат атаката. Представители на окупационните администрации също докладваха за боеве в Запорожка област.

Русия призна за жертви - за първи път от септември 2022 г.

Русия призна за жертви - за първи път от септември 2022 г.

За последните три дни във войната в Украйна са загинали 71 руски военнослужещи

В Запорожско направление се водят локални боеве, има известен напредък за заемане на по-изгодни рубежи, каза по-рано в четвъртък Валерий Шершен, говорител на пресцентъра на украинските сили за отбрана в таврийското направление.

Заместник-министърът на отбраната на Украйна Анна Маляр каза, че в Запорожско направление, близо до град Орехов, руската армия е в "активна отбрана". Украинските медии тълкуват това като потвърждение, че контранастъплението на въоръжените сили на Украйна наистина е започнало.

Също така, според Маляр, "боевете за Голяма Новоселка в Новопаловско направление продължават".

Запорожкото направление се смяташе за най-вероятно за настъпателни действия от страна на Украйна поради предимствата му за украинската армия. Успехът по време на тази офанзива ще позволи на украинците не само да си възвърнат контрола над Запорожката атомна електроцентрала, но и - в случай че нападателите стигнат до Азовско море - да "прережат" на практика "сухопътния мост" към Крим , изолирайки намиращата се там руска групировка.

Украйна: Когато контраофанзивата започне, всички ще разберат

Украйна: Когато контраофанзивата започне, всички ще разберат

От уплаха руснаците виждат определени действия като контранастъпление