Бившият американски държавен секретар Рекс Тилърсън определи като неприемливо да се използва отпускането на американска военна помощ на други държави, за да се търси лична изгода. Коментарът беше направен пред телевизионния канал PBS по повод на блокирането на помощта за Украйна от президента Доналд Тръмп.

Припомняме, Тръмп обвърза отпускането на средствата с условието Киев да разследва сина политическия му опонент Джо Байдън.

"Ясно е, че да се искат лични услуги, като се използват активите на Съединените щати като залог, е неправилно", заяви Тилърсън.

"Затова, ако търсите някаква лична изгода, използвайки американската помощ за други страни, американското оръжие или американското влияние - това е неправилно и смятам, че всички разбират това." - коментира бившият държавен секретар.

Поредни стенограми по импийчмънта на Тръмп

Поредни стенограми по импийчмънта на Тръмп

Свидетелстват Тим Морисън и Дженифър Уилямс

На 13 ноември в специалната комисия по разузнаването към Камарата на представителите на американския Конгрес, запознаха публичните изслушвания в рамките на процедурата по импийчмънт на Тръмп. Повод за нейното започване стана именно опитът на американския президент да използва американската помощ за оказване на натиск срещу украинския президент Володимир Зеленски.

Рекс Тилърсън заемаше поста държавен секретар на САЩ от 1 февруари 2017 г. до 31 март 2018 г.

Пелоси призова Тръмп да свидетелства и да напусне като Никсън

Пелоси призова Тръмп да свидетелства и да напусне като Никсън

Опозореният Никсън поне се е погрижил достатъчно за страната и да си тръгне