Южна Корея в понеделник успешно изстреля ракета с твърдо гориво, носеща сателит. Изстрелването е извършено над морето близо до остров Чеджу, съобщи министерството на отбраната на фона на нарастващата космическа надпревара със съседна Северна Корея, предава Ройтерс.

Това беше третият успешен тест на технологията на ракетата след други два през март и декември 2022 г.

Изстрелването в понеделник включваше технология, разработена в държавната Агенция за развитие на отбраната, като и ракетата и сателитът са произведени от южнокорейската Hanwha Systems, се казва в изявление на министерството.

Hanwha Systems съобщи, че сателитът, който ще се използва за граждански цели, включително мониторинг на околната среда, успешно е изпратил сигнали до наземния контролен център.

Министерството приветства изстрелването като постигане на крайъгълен камък точно след като Пхенян изстреля първия си военен шпионски сателит, което Съединените щати и техните съюзници осъдиха за използване на ракетна технология, която противоречи на резолюцията за сигурност на ООН.

Успешното изстрелване на Южна Корея ще позволи на страната да увеличи своите способности за наблюдение и разузнаване, каза министерството.

Ракета Falcon 9 на SpaceX изведе първия шпионски сателит на Южна Корея в орбита в петък от базата на космическите сили Ванденберг в Калифорния.

В понеделник Северна Корея осъди това изстрелване, което нарече "двоен стандарт" на Вашингтон по отношение на изстрелването на сателити на двете Кореи и каза, че такива "разбойнически" американски стандарти никога няма да бъдат толерирани.

"Северна Корея ще ... продължи да преследва важната мисия за създаване на способности за аерокосмическо наблюдение за цялостно наблюдение и контрол на военните ходове на Съединените щати и други враждебни сили", се казва в изявление на космическата агенция на Севера, предадено от държавната медия KCNA.

Миналия месец Северна Корея изстреля свой собствен военен разузнавателен сателит, като лидерът Ким Чен Ун получи снимки на Белия дом, Пентагона и самолетоносачите на САЩ във военноморска база в Норфолк, Вирджиния, според държавни медии.

КНДР ще счита намеса в работата на сателитите си за обявяване на война

КНДР ще счита намеса в работата на сателитите си за обявяване на война

Пхенян ще отговори на всяка намеса на Съединените щати в космоса