Председателят на партията ЛДПР Владимир Жириновски предложи гражданите, които заразяват другите, "да бъдат изправени пред по-строги мерки" и "повишена отговорност". Това той заяви в ефира на партийната телевизия.

Политикът смята, че през есента в Наказателния кодекс на Русия ще се появи нова статия за контакт с болен COVID-19 с неопределен кръг хора. Така че, ако руснак с диагноза COVID-19 се срещне с хора и един от тях се разболее, гражданинът може да бъде привлечен към наказателна отговорност, каза Жириновски. В същото време ще бъде трудно да се разбере кой точно е станал носител на коронавируса.

Чечня - рекордьор по ваксинации в Русия

Чечня - рекордьор по ваксинации в Русия

Добър пример за борба с пандемията

Депутатът подчерта, че в този случай наказанието ще бъде от 3 до 7 години затвор. Според него властите ще започнат да се грижат "само за тези, които искат да живеят".

"Трябва да спрем епидемията", каза Жириновски.

По-рано директорът на отдела за курорти и туризъм на администрацията на Сочи Светлана Батяйкина заяви, че туристите, които не са се ваксинирали при настаняване в хотел в рамките на три дни, ще носят лична и административна отговорност.

Русия се бори с четвъртата вълна на пандемията.

Русия се нарежда на четвърто място в света по брой заразени от началото на пандемията след САЩ, Индия и Бразилия.

Русия се нарежда на шесто място в света по брой починали по време на пандемията след САЩ, Бразилия, Индия, Мексико и Перу.