От утре властите в Москва започват пускането на парното.

Това съобщи заместник-кметът на столицата по жилищно-комуналните услуги и благоустройството Петър Бирюков, цитиран от ТАСС.

"Във връзка с понижаването на средната дневна температура на външния въздух и предстоящото застудяване утре започваме да прехвърляме системата за топлоснабдяване в зимен режим на работа. Първите топлоенергия ще получат социалните учреждения, в това число училища, детски градини, болници и поликлиники, паралелно ще започнем да включваме отоплението в жилищни сгради и офис сгради, а след това - в предприятия от търговията и промишлеността", каза Бирюков пред журналисти.

Той отбеляза, че тази година пускането на топлина в столицата ще започне много по-късно, отколкото в миналото, благодарение на хубавото време, което е било през целия септември. През 2022 г.отоплението в социалните обекти започна да се включва при поискване през първото десетилетие на септември, а на 18 септември те започнаха да доставят топлина на жилищни сгради.

"Подаването на отопление ще се извършва поетапно, напълно отоплението във всички градски обекти ще бъде включено в рамките на пет дни. Всички системи и отоплителни мрежи са напълно готови за включване на отоплението. Общо за есенно-зимния период са подготвени повече от 74 хиляди обекта, включително над 34 хиляди жилищни сгради. Всички работи бяха завършени в установения срок - до 1 септември", каза заместник-кметът.

Ръководителят на комплекса на градската икономика обясни, че в периода от май до септември са проведени хидравлични и температурни тестове на отоплителните мрежи, което е помогнало предварително да се идентифицират ненадеждни зони и да се ремонтират, както и да се осигури непрекъснато топлоснабдяване на потребителите през сезона.