Масовият приток на имигранти може да се използва за подобряване на положението в икономиките на Запада.
Такова мнение изрази изпълнителният директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард пред френски бизнес ежедневник.

"Притокът на имигранти - това e явление, предизвикващо безпокойство и същевременно е със значителен потенциал за икономиката", изтъкна Лагард.

Въпреки това тя призна, че „това е един много сложен въпрос, имайки предвид, че европейските страни се оказаха неподготвени нито от практическа гледна точка, нито по отношение на логистиката, да приемат толкова много хора".

Лагард обърна внимание, че проблемът "има сериозен социален аспект, тъй като трябва да се определи как да се гарантира, че ще има интеграция на новодошлите, а не отхвърляне от обществото". 

„Но в същото време масовият приток на имигранти - това е и икономически шанс за страните, чието население бързо застарява или, както е в някои страни, намаляващо по численост", посочи директорът на МВФ. 

Тя изрази надежда, че „при условие на правилното решаване на този въпрос присъствието на големи групи от имигранти може да осигури възможност за решаване на демографския проблем". Според Лагард „това добре е разбрала германската канцлерка Ангела Меркел".