Индексът на демокрацията, чието сумарно изчисление започна през 2006 г., предоставя моментна снимка на състоянието на демокрацията по света в 165 независими държави и две територии. Това обхваща почти цялото население на света и по-голямата част от държавите в света (микродържавите са изключени). Индексът на демокрацията се основава на пет категории: изборен процес и плурализъм, функциониране на правителството, политическо участие, политическа култура и граждански свободи. Въз основа на своите резултати по набор от показатели в тези категории, всяка страна след това се класифицира като един от четирите типа режим: "пълна демокрация", "демокрация с недостатъци","хибриден режим" или "авторитарен режим".

Тазгодишното представяне на Индекса на демокрацията разглежда състоянието на глобалната демокрация през 2022 г. Според измерването на демокрацията на Economist Intelligence Unit по описаните по-горе индикатори почти половината от световното население живее в някакъв вид демокрация (45,3%). Само 8% живеят в "пълна демокрация" в сравнение с 8,9% през 2015 г., преди САЩ да бъдат понижени от "пълна демокрация" до "демокрация с недостатъци" през 2016 г. Повече от една трета от световното население живее под авторитарно управление (36,9%), като голям дял от това се пада на Китай и Русия.

Според индекса на демокрацията за 2022 г. 72 от 167-те държави и територии, обхванати от модела, или 43,1% от общия брой, могат да се считат за демокрации. Броят на "пълните демокрации" се е увеличил до 24 през 2022 г. спрямо 21 през 2021 г., тъй като Чили, Франция и Испания отново се присъединиха към най-високо класираните страни (тези, които имат резултат над 8,00 от 10). Броят на "демокрациите с недостатъци" е намалял с пет до 48 през 2022 г. От останалите 95 държави, 59 са "авторитарни режими", както и през 2021 г., а 36 са класифицирани като "хибридни режими" спрямо 34 през предходната година.

Поразително е, че ситуацията в две страни, които са дом на повече от 20% от световното население, Китай и Русия, решително се влошава през 2022 г. Русия записа най-големия спад в света през 2022 г. Нейното нахлуване в Украйна беше придружено от тотални репресии и цензура у дома. Русия е далеч от демокрацията от дълго време и сега придобива много от характеристиките на диктатура. Междувременно до края на 2022 г. Китай ужесточи политиката си за нулев ковид, използвайки най-драконовските методи за спиране на разпространението на вируса, затваряйки десетки милиони хора за продължителни периоди, докато протестите избухнаха към края на годината. Опасявайки се повече от разпространението на масови протести, отколкото от разпространението на болестта, китайските власти се отказаха от политиката си за нулев ковид през декември 2022 г. Въпреки това репресивният подход на държавата към всички прояви на несъгласие не беше отхвърлен, което доведе до по-нататъшен спад на и без това вече ниския резултат на страната в Индекса на демокрацията през 2022 г.

Сред страните, които бележат напредък в Индекса начело е Тайланд, следван от Ангола, Нигер, Черна гора, Гърция, Исландия,Шри Ланка, Албания, Чили и Камбоджа, а най-голям спад бележат Русия,Буркина Фасо, Хаити, Ел Салвадор, Тунис, Беларус,Ирак,Йордания, Мексико и Хонконг.

Изследването отчита впечатляващи демократични успехи в някои страни, но също така и някои драматични спадове. Тайланд отбеляза най-голямото цялостно подобрение на резултата през 2022 г., повишавайки общия си резултат от 6,04 през 2021 г. на 6,67. Други големи подобрения бяха Ангола и Нигер, от ниската база в категорията "авторитарен режим", и Черна гора и Гърция, които и двете са класифицирани като "демокрации с недостатъци". След като подобри резултата си с 0,41 точки, Гърция вече е близо до прекласифициране като "пълна демокрация".

България е на 56-то място с резултат 6.53, което е спад с четири места, като страната ни е категоризирана като "демокрация с недостатъци". Начело е Норвегия с резултат 9.81, следвана от Нова Зеландия, Исландия,Швеция и Финландия, а на дъното са Сирия, Централноафриканската република (ЦАР),Северна Корея,Мианмар и Афганистан, където индексът за демокрация е едва 0.32.

Следва да се отбележи, че резултатът на България бележи тенденция към спад от 2018 година, когато е бил 7.03, а най-висок този резултат е бил през 2015 година - 7.14 и през 2006 година - 7.10.

На първо място сред страните, които се представиха зле през 2022 г., е Русия, която бележи най-голямото влошаване на резултата. Резултатът на Русия спадна с 0,96 точки до 2,28 от 3,24 през 2021 г. и глобалното й класиране падна от 124-то (от 167) на 146-о място, близо до дъното на глобалното класиране. Беларус, чийто президент Александър Лукашенко е тясно свързан със своя руски колега, също претърпя рязък спад в оценката си за индекса на демокрацията. Други страни, които регистрираха рязък спад в своите индексни резултати, също от ниска база, включват Буркина Фасо в Западна Африка, където ислямистки бунт е довел до загуба на контрола на държавата върху огромни части от територия, разселването на около 1,7 милиона души и смъртта на хиляди. Хаити, най-бедната страна в западното полукълбо, изглежда е в състояние на вътрешно разпадане, тъй като властите са загубили контрол напълно. Няколко страни в Латинска Америка, включително Ел Салвадор и Мексико, регистрират голям негативни промени в техните резултати през 2022 г. В Близкия изток и Северна Африка, регионът с най-лоши резултати по отношение на своя абсолютен резултат и годишна промяна в резултата, Тунис, Ирак и Йордания рязко намаляват показателите си.

В съответствие с общата тема за инерцията и стагнацията, има само пет промени на категорията на режима в Индекса на демокрацията за 2022 г., три положителни и две отрицателни. По отношение на подобренията, Чили, Франция и Испания се връщат в категорията "пълна демокрация", главно поради отмяната на пандемичните мерки, които накърниха свободите на гражданите през периода 2020-21 г. Две държави, Папуа Нова Гвинея и Перу, бяха понижени от класификацията на "демокрация с недостатъци" до тази на "хибриден режим". В резултат на тези промени броят на "пълните демокрации" се увеличава от 21 през 2021 г. на 24 през 2022 г., докато броят на "демокрациите с недостатъци" пада от 53 на 48, а броят на "хибридните режими" се увеличава от 34 на 36. Броят на "авторитарните режими" остава същият - 59.

Русия от 90-те - как една демокрация може да се самоунищожи

Русия от 90-те - как една демокрация може да се самоунищожи

Парадоксално - стремейки се да установят западна демокрация, либералните руски елити ще задвижат процес, който ще доведе до превръщането на страната в националистическа автокрация